Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова амністія: цивілізована легалізація активів на компромісних умовах

опубліковано 17 серпня 2021 о 08:45

Про це йшлося під час проведення сеансу телефонного зв’язку „гаряча лінія” на тему: "Одноразове добровільне (спеціальне) декларування активів фізичних осіб", що днями відбувся у Чернівецькій ДПІ.

Захід провели заступник начальника Чернівецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Сергій Безкровний та фахівець відділу з надання адміністративних послуг Чернівецької ДПІ Головного управління ДПС Тетяна Савзян.

Відповіді на запитання щодо податкової амністії отримали 17 чернівчан.

Серед найважливіших – це запитання які ставки збору з одноразового (спеціального) декларування визначено законом.

Збір з одноразового (спеціального) декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору.

Запропоновано 3 ставки такого збору:

1) 5 % щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, щодо права грошової вимоги до резидентів України та щодо рухомого та нерухомого майна, майнових прав, що знаходяться (зареєстровані) в Україні.

2) 9 % щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, щодо права грошової вимоги до нерезидентів України та щодо рухомого та нерухомого майна, майнових прав, що знаходяться (зареєстровані) за кордоном.

3) 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Можливе застосування підвищеної ставки (+2.5%) із розстроченням сплати трьома рівними частинами щорічно. 

Також усім учасникам «гарячої лінії» наголошували, що строк для подання спеціальної декларації щодо «амністованих» доходів складає один рік — з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, а подати декларацію необхідно в електронному вигляді.