Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мешканці Буковини повернули собі понад 4,6 млн грн податкової знижки

опубліковано 13 серпня 2021 о 08:37

Наразі мешканці Буковини повернули собі понад 4,6 мільйонів гривень податкової знижки – розповідає заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка. За словами посадовиці - правом на повернення частини витрачених коштів – на навчання, користування іпотечним кредитом та інші дозволені витрати – вирішили скористатися 1672 громадян, які подали декларації про майновий стан і доходи до регіональної  податкової служби. Загалом громадяни зазначили до повернення суму більше 5 мільйонів гривень. У переважній більшості поданих декларацій вказано суми за навчання у вітчизняних закладах освіти.

Тетяна Булавка відзначила, платники податків можуть подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки до 31 грудня 2021 року (включно). скористатися податковою знижкою можна лише до кінця року — на наступні роки таке право не переноситься. Гроші повернуться протягом 60 днів з моменту подачі декларації на банківський рахунок, зазначений у декларації, або поштовим переказом.

Декларація подається до контролюючого органу за своєю податковою адресою в один із таких способів: через «Електронний кабінет платника» з використанням кваліфікованого електронного підпису; особисто або уповноваженою на це особою; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Також акцентувала, за що можна повернути частину коштів. Зокрема отримати знижку можна на такі витрати, здійснені у 2020 році:

- за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;

- на внески або товари, перераховані (передані) як благодійність відповідним організаціям,  органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я;

- на проценти, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом;

- благодійні внески неприбутковим організаціям;  

- страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

- на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

- на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- сплату за переобладнання транспортного засобу на біопаливо; 

- проценти за іпотечним кредитом;

- орендну плату за договором оренди житла громадянами, які мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Посадовиця окремо зауважила, отримувачем знижки може бути фізична особа, яка має доходи у вигляді заробітної плати. Тож, наприклад, самозайняті особи, суб’єкти підприємницької діяльності, особи, які отримують тільки пасивні доходи, права на отримання податкової знижки не мають.