Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові перевірки бізнесу під час карантину говорили за круглим столом

опубліковано 12 серпня 2021 о 13:22

У податковій службі області відбулося засідання за круглим столом під час якого обговорили позитивні та негативні сторони дії мораторію на проведення перевірок.

Захід відбувся за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Чернівчан Наталії та голови Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Чернівецькій області Ігора Мисевича.

У своєму виступі Наталія Василівна розповіла про те скільки триває мораторій за час локдауну та на які перевірки, які перевірки дозволені та їх результати проведення.

«Ще торік з початком  карантину держава пішла назустріч бізнесу, запровадивши деякі  податкові пільги та мораторій на податкові перевірки. Проте з лютого цього року частково скасовано мораторій на податкові перевірки і більшість податкових перевірок уже проводиться. Мораторій продовжує діяти в частині перевірок фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців та ЄСВ-перевірок.  Разом з тим, органи ДПС налаштовані і надалі посилювати контроль за найбільш ризиковими платниками та зосереджувати ресурси на зростання не кількості перевірок, а їх якості. Відповідні заходи будуть спрямовані як на упередження порушень, так і на їх подальше виявлення» – наголосила посадовиця.

Думку членів АППУ з питання дії мораторію на перевірки висловив і Ігор Мисевич.

Зважаючи на різні точки зору - наголосив у своєму виступі– серед членів Асоціації є як прихильники мораторію так і її противники. Це насамперед пов’язано з тим, що юридичні особи за правилами ведення бізнесу перебувають в нерівних умовах з фізичними особами -підприємцями. Для підприємців діє спрощений облік, зросли граничні норми доходів для застосування спрощеної системи оподаткування та перенесено термін обов’язкового застосування РРО. А разом з тим мораторій на перевірки фізичних осіб-підприємців діє.

Серед недоліків мораторію, які обговорювали особливо дискусійними стали ті, які стосувалися впливу на конкуреноздатність тих хто працює по «білому» і тих хто ігнорує закон.

Учасники засідання акцентували, що відсутність податкового контролю збільшує ризики несплати податків та перевищення граничних норм валових доходів. І це при тому , що валові доходи та обсяги обігу готівки у деяких підприємців у рази перевищують аналогічні показники юридичних осіб, у більшості з них наймані не обліковуються та заплата виплачується в конвертах.

Головний недолік податкового мораторію – наявність широких можливостей для несплати податків. Разом з тим для сумлінних платників – це посил про те, що держава розуміє їх важливість та роль як платників податку і відповідно їм довіряє – підкресли виступаючі.