Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В «Електронному кабінеті» буковинці можуть переглянути сформовані ППР щодо нарахованого податку на нерухомість

опубліковано 04 серпня 2021 о 08:50

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи - власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

При нарахуванні податку на нерухоме майно податкові органи використовують відомості, отримані від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно.

У разі, якщо договір купівлі-продажу квартири не внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, то зміну власника нерухомості у цьому Реєстрі не зафіксовано.

Абзацом 2 п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ встановлено, що у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем ДПС, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Поряд з цим, Податковий кодекс України дає право платнику податку звернутися з письмовою заявою до податкового органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:  об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;  розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;  права на користування пільгою із сплати податку;  розміру ставки податку;  нарахованої суми податку.

Платникам слід знати, у разі виявлення розбіжностей між даними податкових органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за  податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Звертаємо увагу, що фізичні особи використовуючи кваліфікований електронний підпис (КЕП), мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «Електронний кабінет для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.