Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нотатки з «онлайн-спілкування» з питань сплати земельного податку та податку на майно (Частина 1)

опубліковано 23 липня 2021 о 15:19

Головне управління ДПС у Чернівецькій області продовжує використовувати дистанційну форму комунікацій з платниками, що є особливо актуально в період запровадження карантинних заходів. 

Відтак, в режимі реального часу на запитання платників щодо нарахування, сплати, пільг при сплаті земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельного податку відповідала заступника начальника податкового відомства Буковини Тетяна Булавка.

Упродовж двох годин спілкування в online-режимі посадовиця надавала консультації та практичні поради щодо сплати майнових податків.

До Вашої уваги питання які цікавили платників податків :

Який порядок сплати земельного податку фізичною особою у рік придбання земельної ділянки?

При отриманні від центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин, та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, інформації про набуття фізичною особою права власності на земельну ділянку або на підставі поданих фізичною особою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки відомостей про правовстановлюючі документи на земельну ділянку, контролюючий орган здійснює нарахування сум земельного податку починаючи з місяця, в якому у фізичної особи виникло право власності, та надсилає податкове повідомлення-рішення такій фізичній особі. Земельний податок підлягає сплаті протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Які встановлені строки сплати для громадян плати за землю (земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності)?

Нарахування фізичним особам сум земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Земельний податок або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Як звірити з контролюючим органом нарахований податок на нерухомість, якщо платник не погоджується з розміром площі житлової нерухомості, яка стала об’єктом оподаткування?

При виявленні розбіжностей між даними контролюючих органів та даними платника податків, платнику необхідно звернутись до контролюючого органу з оригіналами відповідних документів, зокрема документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Який термін сплати податку за нерухомість та яка відповідальність для власника нерухомості – фізичної особи?

Обов’язок щодо сплати податку виникає у фізичних осіб протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення.

У випадку  прострочення сплати узгодженого податкового зобов’язання, передбачена відповідальність: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.