Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Електронне адміністрування ПДВ - важливий ресурс для збільшення надходжень

опубліковано 10 червня 2021 о 11:51

Про це наголошує в інтерв’ю заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк.

Миколо Васильовичу! Сплату податку на додану вартість в Україні запроваджено ще у 1992 році, і з того часу в суспільстві викриття та ліквідації схем зловживань з ПДВ найбільш обговорювана тема. Що можете розповісти про ситуацію зі сплатою та відшкодуванням ПДВ в області?

Вдосконалення адміністрування ПДВ дійсно пройшло довгий і складний шлях –від паперових декларацій до системи електронного адміністрування, яка діє сьогодні. (Система електронного адміністрування ПДВ розпочато в тестовому режимі з 1 лютого 2015 року).

Сьогодні весь процес адміністрування ПДВ: від реєстрації платником ПДВ до сплати та формування Реєстру заяв на відшкодування ПДВ здійснюється повністю он-лай. У системі електронного адміністрування ПДВ міститься вся інформація про об’єкти оподаткування, податкові зобов’язання в розрізі суб’єктів господарювання за КВЕДами і товарними групами (УКТЗЕД).

Також не менш важливо, що повноцінно працює електронна система управління ризиками при адмініструванні ПДВ, котра автоматично зупиняє реєстрацію ризикових податкових накладних.

Тобто електронне адміністрування податку на додану вартість ефективно сприяє стабільній сплаті податку на додану вартість та його відшкодуванню.

Загалом за п’ять місяців цього року бізнес області перерахував до бюджету майже 421,5 млн грн податку на додану вартість. У порівнянні з 2020 роком зростання склав 20,5 відсотки, або 71,8 млн грн.

Це значна сума надходжень, особливо якщо врахувати карантинні обмеження, і складає майже 16,5 відсотків від усіх надходжень, що забезпечені до Зведеного бюджету платниками області.

Щодо відшкодування ПДВ. То ще з 1 квітня 2017 року запущено єдиний Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Даний реєстр прозорий та автоматичний і повністю унеможливлює корупцію при відшкодуванні ПДВ.

Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який перший подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) та на щоденній основі.

Зокрема, впродовж січня - травня буковинським платникам податку на додану вартість відшкодовано на рахунки понад 111,1 млн грн, що 27,8 відсотків більше ніж за відповідний період 2020 року. При цьому кількість декларантів зменшилася з 97 до 85.

Разом з тим, упереджено 2,9 млн грн неправомірного відшкодування ПДВ. І це вказує, що податківцям необхідно ще більш уважно стежити за законністю формування податкового кредиту.

Чи аналізуєте ви запитання які надходять від платників щодо Система електронного адміністрування ПДВ?

Там ми проводимо постійний моніторинг запитань від платників– під час особистих зустрічей, гарячих ліній та інших заходів. Відповіді на які обов’язково публікуємо. Серед найбільш запитуваних у цьому році обрали ТОП- 6.

Чи може платник податку повернути на рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ надміру сплачену суму податкових зобов’язань з ПДВ, яка виникла у зв’язку з уточненням показників податкової звітності?

Якщо надміру сплачена сума податкових зобов’язань з ПДВ, яка виникла у зв’язку з уточненням показників податкової звітності, зарахована до бюджету з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ , то платник податку може повернути таку суму на електронний рахунок.

Яким чином платникам податку на додану вартість отримати інформацію щодо залишку коштів на електронному рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ?

Інформацію щодо залишку коштів на електронному рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платники можуть отримати через інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет»/меню «Система електронного адміністрування ПДВ»/опція «Реєстр транзакцій», а також шляхом подання за допомогою програмного забезпечення для подання податкової звітності в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку сервісного запиту J1302301/F1302301 «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку» та отримати у відповідь витяг J1402301/F1402301 «Витяг про реквізити електронного рахунку та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку».

Чи може платник ПДВ поповнити рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ готівкою через касу банку або через термінал самообслуговування якщо його поточний рахунок заблоковано (арештовано)?

Нормами чинного законодавства не передбачено поповнення платником ПДВ рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ готівкою через касу банку або через термінал самообслуговування, якщо поточний рахунок платника ПДВ заблоковано (арештовано).

Де в Електронному кабінеті можна переглянути інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ?

Інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ платники податків мають можливість переглянути в приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські рахунки» режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ».

Який порядок врахування у реєстраційній сумі сум ПДВ за податковими накладними, які несвоєчасно зареєстровані в ЄРПН?

Якщо платник податку своєчасно не зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та відповідно не зменшив реєстраційну суму на суму податку, зазначену в таких податкових накладних, то після подання звітності з податку на додану вартість (далі – ПДВ) за відповідний звітний період, в якій задекларовано податкові зобов’язання з ПДВ, що визначені у податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН, реєстраційна сума платника зменшується на суму ПДВ, зазначену у податкових накладних, своєчасно не зареєстрованих в ЄРПН.

Після реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН в системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника SПеревищ за звітний період, в якому було складено таку податкову накладну, та розрахункової суми (SНакл) з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких податкових накладних.

Які реквізити слід зазначати у полях платіжного доручення у разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ?

У разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ при заповненні реквізитів отримувача у платіжних дорученнях необхідно зазначати:

у полі «Отримувач» – назву платника;

 у полі «Код» – податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах; у полі «Банк отримувача» – «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

 у полі «№ рахунка» – номер рахунка за стандартом IBAN.

У полі «Призначення платежу» друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».