Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія декларування – 2021: Дохід, отриманий громадянином протягом звітного року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню

опубліковано 03 березня 2021 о 09:01

Роз’яснюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18 відсотків. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Зазначені доходи платникам необхідно задекларувати до 1 травня 2021 року.

Водночас обов’язок декларування доходів виникає і в громадян, які ввозили на територію України транспортні засоби в 2020 році не для власного користування, а з метою їх реалізації. При цьому, звертаємо увагу, якщо громадяни і в 2021 році здійснюватимуть ввезення транспортних засобів на постійній основі з метою їх подальшої реалізації, їм необхідно буде зареєструватись суб’єктом підприємницької діяльності. Тобто систематичне здійснення діяльності фізичних осіб з метою отримання доходів, передбачає державну реєстрацію як суб’єкта господарської діяльності.