Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Буковини роз'яснює: Які категорії ФОПів можуть не платити ЄСВ у 2021 році

опубліковано 23 лютого 2021 о 09:04

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, на період протиепідемічних заходів, згідно із Законом №1072 звільнено від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку першої групи за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе.

Тобто єдиний внесок спрощенці першої групи не сплачують за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року. Важливо, що законом чітко визначено, ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника 1-ї групи.

Слід знати, ФОПи другої та третьої груп не звільняються від виплати ЄСВ. Не платити соцвнесок можуть тільки підприємці, які не отримали доходу.

Крім того, зміни до законодавства передбачають, що звільняються від сплати єдиного внеску за себе:

особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою-підприємцем, так і особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичні особи-підприємці, які мають основне місце роботи за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Публікація з даної теми за посиланням: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/450695.html