Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обіг алкогольних напоїв та тютюнових виробів : типові порушення

опубліковано 25 січня 2021 о 09:15

Одним з пріоритетних напрямків діяльності податкової служби Буковини області,  є залучення додаткових резервів по сплаті акцизного податку шляхом протидії незаконному обігом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, виявлення ймовірних ризиків та схем ухилення суб'єктами господарювання від сплати акцизного податку.

Станом на 01 січня 2021 року на території Чернівецької області власниками ліцензій на виробництво, оптової та роздрібної торгівлі спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольними напоями та тютюновими виробами наразі є 2047 суб'єктів господарювання. Кількість господарських одиниць, де здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями та/або тютюновими виробами станом на 01.01.2021 року – 2615.

Зазначеними суб'єктами господарювання отримано 2515 на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2069 на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Упродовж 2020 року фахівцями управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Чернівецькій області було проведено 90 перевірок суб'єктів господарювання, які здійснювали реалізацію алкогольними напоями та/або тютюновими виробами. За результатами проведених заходів застосовано штрафних санкцій на загальну суму 1,5 млн гривень.

Основними порушеннями при проведенні перевірок є:

- роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 15 випадків;

- роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 27 випадків;

- зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку – 23 випадки;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – 19 випадків;

- порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років –  9 випадків;

- зберігання, транспортування, реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 3 випадки;

Також були випадки  не подання звітів; зберігання тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до єдиного реєстру, та інші.

Крім того проведено 10 фактичних перевірок суб’єктів, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів через мережеві місця торгівлі та оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів, застосовано штрафних санкцій на загальну суму 0,3 млн грн., (при перевірках виявлено необліковані алкогольні напої, зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку, зберігання тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до єдиного реєстру).

До уваги громадян: інформація щодо виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, знаходиться у відкритому доступі та постійно оновлюється на субсайті територіальних органів ДПС у Чернівецькій області офіційного веб-порталу ДПС за посиланням https://cv.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy/