Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Річний перерахунок ПДФО роботодавці проводять у грудні

опубліковано 31 грудня 2020 о 09:53

Роботодавці зобов’язані в грудні здійснити річний перерахунок заробітних плат працівників, утриманих сум ПДФО та суми наданої податкової соціальної пільги за 2020 рік. Метою проведення перерахунку є перевірка правильності нарахування податку за кожний податковий місяць звітного періоду та наявності підстав для застосування податкової соціальної пільги - звертають увагу в Головному управлінні ДПС У Чернівецькій області.

Звертаємо увагу, що Податковим кодексом передбачено два види перерахунку ПДФО: обов’язковий і добровільний.

Перерахунок ПДФО можна не проводити, якщо до зарплати працівника протягом кожного місяця звітного періоду не застосовувалася податкова пільга або у всіх місяцях звітного періоду не було перехідних виплат (наприклад, перехідних відпусткових, лікарняних тощо).

Обов’язковий перерахунок сум доходу у вигляді зарплати та наданих податкових соціальних пільгах проводиться: за результатами кожного звітного податкового року при нарахуванні зарплати за останній місяць звітного року; при проведенні розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги; під час проведення остаточного розрахунку із платником податків, який припиняє трудові відносини з роботодавцем.

Нагадаємо, якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку та збору, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Коли недоплата виникає при остаточному розрахунку з працівником, який припиняє трудові відносини з роботодавцем і перевищує суму його оподатковуваного доходу за останній місяць, вона включається до складу податкового зобов'язання фізичної особи за наслідками податкового року та сплачується самостійно платником.

Якщо ж виникає переплата утриманого податку на доходи фізичних осіб та військового збору - на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов'язання платника податку у відповідному місяці.

Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) платнику податку, податковий агент-роботодавець відображає в податковому розрахунку за формою N 1ДФ, форму та порядок заповнення якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 N 4, в тому кварталі, в якому проведено такий перерахунок.

Податкові агенти мають право здійснювати добровільний перерахунок сум нарахованого доходу та ПДФО для визначення правильності оподаткування. В добровільному перерахунку можуть брати участь будь-які доходи, які входять до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу.