Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Буковини: в декларацію з податку на прибуток внесено зміни

опубліковано 29 грудня 2020 о 09:00

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу,  що 01 грудня 2020 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 29.10.2020 №649 «Про затвердження змін до податкової декларації з податку на прибуток  підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544» (далі - наказ №649).

Змінами, внесеними Законом № 466 до п.п. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Кодексу, уточнено, що платниками податку на прибуток вважаються:

 юридичні та фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи – підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (у порядку, визначеному п. 141.4 ст. 141 Кодексу) при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;

суб’єкти господарювання юридичні особи, що обрали спрощену систему оподаткування,  при отриманні скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39 2 Кодексу;

іноземні компанії –  у разі наявності місця ефективного управління в Україні та подання такою компанією заяви про визнання податковим резидентом України.

У зв’язку з цим, поле 10 «Особливі відмітки» декларації доповнено рядками, які заповнюють:

суб’єкти господарювання – юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування;

фізичні особи – підприємці, у тому числі такі, які обрали спрощену систему оподаткування, або фізичні особи, які провадить незалежну професійну діяльність;

іноземні компанії.

Також запроваджено правила оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК), передбачені ст. 392 Кодексу, які набирають чинності з 01.01.2021.

У зв’язку з цими змінами:

показники основної частини декларації доповнено рядком 06.1 КІК, в якому відображається податок на прибуток КІК;

показники рядка 17 (податок на прибуток підприємств за звітний (податковий) період) обраховуються з урахуванням суми податку зазначеної у  рядку 06.1 КІК;

позицію «Наявність додатків11» доповнено клітинкою під літерами КІК, у якій проставляється кількість поданих додатків КІК до декларації.

Крім того внесені зміни до додатків декларації та доповнено новими додатками

Згідно з п. 46.6 ст. 46 Кодексу якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Враховуючи зазначене, платникам податку на прибуток підприємств необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду – І квартал 2021 року.

Більше детально про зміни в декларації на прибуток у листі Державної податкової служби України від 14.12.2020 №22431/7/99-00-05-05-01-07.