Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За порушення при реалізації, зберіганні алкогольних напоїв та тютюнових виробів буковинські платники сплатять понад 1,4 млн.грн.

опубліковано 21 грудня 2020 о 10:01

На Буковині власниками ліцензій на виробництво, оптової та роздрібної торгівлі спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольними напоями та тютюновими виробами наразі є 2081 платників акцизного податку. Кількість господарських одиниць, де здійснюється роздрібна торгівля алкогольними напоями та/або тютюновими виробами станом на 01.12.2020 року – 2659, для діяльності яких видано 4649 ліцензій.

Задля зменшення тіньового обігу підакцизних товарів, працівниками управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Чернівецькій області проведено 78 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів. За результатами проведених перевірок та інших заходів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 1,4 млн. грн.

Найбільш типовими порушеннями, які були встановлені під час контрольно - перевірочних заходів є: зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку - 22 випадки ; роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни - 21 випадок; роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій - 17 випадків на суму 289 тис. грн.; роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін - 15 випадків; порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років - 9 випадків та ін.

Крім того проведено 10 фактичних перевірок суб’єктів, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів через мережеві місця торгівлі та оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів,  за результатами яких застосовано штрафних санкцій на загальну суму 0,3 млн.грн.

Фахівці податкового відомства області, звертають увагу, що Законом України від 16.01.2020 № 465-XI «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» передбачено зміни в законодавстві щодо ліцензування діяльності з продажу рідин, що використовуються в електронних сигаретах, згідно яких, торгівля такими товарами може здійснюватись лише за наявності відповідних ліцензій.

Ліцензія на оптову торгівлю видаватиметься терміном на п’ять років, річна плата за ліцензію на оптову торгівлю становитиме 780 гривень.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, становить 780 грн на кожне місце торгівлі. Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, мають право продавати рідини, що використовуються в електронних сигаретах, без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі такими рідинами.