Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обов’язкове застосування РРО для «неризикових" підприємців - платників єдиного податку перенесено на 2022 рік

опубліковано 11 грудня 2020 о 13:05

9 грудня у "Голосі України" №228 опубліковано важливий Закон від 01.12.2020 р. №1017-ІХ для підтримки бізнесу під час карантину «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» - повідомляє в.о.начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Закон набирає чинності 10 грудня 2020 року (з дня, наступного за днем його опублікуванням).

Найважливіші зміни - з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року не потрібно застосувати РРО (ПРРО) фізичним особам -підприємцям, платникам єдиного податку II-IV групи, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021 році – ймовірно буде 1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності.

Але є винятки. Перше- це види діяльності у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування, для яких РРО вже є обов'язковим зараз у 2020 році: реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення.

 Ще з 1 січня 2021 року застосування РРО стане обов'язковим: при наданні платних послуг у сфері охорони здоров'я та при реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Раніше цей перелік ризикових видів діяльності був значно ширший, але Законом з нього виключили інтернет-торгівлю, роздрібну торгівлю вживаними товарами, діяльність ресторанів та кафе, туристичні агентства та операторів, готелів, реалізацію текстилю та продаж автозапчастин. Тепер ці види діяльності не зобов'язують використовувати РРО з 1 січня 2021, якщо обсяг доходу протягом року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати.

Разом з тим, у разі перевищення ліміту доходу застосування РРО або ПРРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим і починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку. При отриманні доходу до 220 МЗП у 2021 році РРО таким ФОПам буде не потрібен.

Наступне - цим Законом визначено нові ліміти для ФОП-єдинників виходячи зі встановлених законом розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року: I група - 167 розмірів мінімальної заробітної плати замість 1 млн грн; II група - 834 розміри мінімальної заробітної плати замість 5 млн. грн; III група - 1167 розмірів мінімальної заробітної плати замість 7 млн грн.;

Також даним Законом виключено норми щодо застосування механізму кешбеку та скасовано штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО);

Подовжено до 1 січня 2022 року застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення суб'єктами господарювання окремих вимог закону щодо використання РРО/ПРРО під час проведення розрахункових операцій;

Передбачено незастосування РРО (ПРРО) під час надання дистанційних послуг, розрахунки за які здійснюються виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Детальніше за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1017-20#Text