Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наталія Чернівчан: використання реєстраторів розрахункових операцій – реальна сучасна тенденція

опубліковано 30 листопада 2020 о 12:08

Днями, в податковому відомстві Буковини відбулась онлайн комунікація «Податкові роз'яснення». Мета даного заходу була спрямована на максимальне інформування платників щодо «Правил застосування РРО підприємцями - платниками єдиного податку та особливостей готівкових розрахунків «спрощенцями». Буковинці впродовж визначеного часу  мали можливість долучитись до даного заходу в мережі Facebook та/або за телефоном.

Коментуючи повідомлення, які надійшли від платників, перший заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан акцентувала увагу - використання реєстраторів розрахункових операцій – це європейська сучасна тенденція діяльності бізнесу, який має бути захищений від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків, «сірого» товару, а також удосконалення ефективності податкового адміністрування і контролю за розрахунковими операціями.

Зрештою платникам слід знати, РРО не створює жодних проблем для реального ФОПа, що працює у легальному полі, оскільки такий підприємець все одно веде облік своїх продажів для власних потреб. Небезпеку РРО створює лише для тих підприємців, що ведуть «тіньову діяльність».

Зі свого боку для зручності платників податковою службою розроблений деталізований  навчальний модуль «РРО – легко і доступно», де висвітлені відповіді на питання: хто застосовує РРО?; хто НЕ застосовує РРО?; хто застосовує РРО у ФОП?; коли застосовується РРО у ФОП?; як проводяться розрахунки?; особливості торгівлі через Інтернет; яка відповідальність за порушення при застосуванні РРО?; які переваги застосування РРО?: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/443171.html 

 Нижче пропонуємо ознайомитись з підбіркою запитань – відповідей в розрізі «міф-дійсність»:

Чи дійсно, РРО повинні застосувати платники єдиного податку I групи? (міф)

Платникам слід знати, в реальності платниками єдиного податку I групи РРО не буде застосовуватися. Перша група – це роздрібний продаж на ринках або діяльність з надання побутових послуг населенню (послуги ремонту або послуг перукарень, продаж текстильних виробів і т. д.).

Ліміт для платників єдиного податку I групи – 1 млн грн - ст. 296.10 Податкового Кодексу України (ПКУ).

Чи дійсно, платник єдиного податку повинен вести первинну документацію обліку товарів – п. 11, 12 статті 3 закону Про РРО ?(міф)

В дійсності платникам єдиного податку не потрібно вести первинну документацію, крім тих, хто здійснює продаж складної побутової техніки, лікарських засобів і ювелірних виробів – абзац 3 пункт 12 статті закону "Про РРО".

П. 11 ст. 3 – для виконання вимог достатньо лише при продажу товару вказати ціну та кількість без необхідності програмувати або іншим спосіб вводити первинну документацію обліку товару.

Чи дійсно, скасування книги обліку доходів означає право податкової здійснювати перевірку первинної документації? (міф)

В реальності скасування обов'язкового застосування книги обліку доходу не означає обов'язок платника єдиного податку вести первинну документацію.

Платник веде облік доходів і витрат у вільній і зручній для нього формі, електронному або паперовому вигляді, що і буде достатньою інформацією для податкового органу – ст. 296.1 ПКУ (вступить в силу з 1 січня 2021 року).

Державні органи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 19 Конституції України). Якщо такого повноваження немає, то скасування будь-чого не означає нічого.

Чи дійсно, кожен підприємець повинен мати принтер. Це є значним матеріальним обтяженням для підприємця? (міф)

В дійсності, у підприємця немає обов’язку придбавати принтер при застосуванні програмного РРО – пункт 2 статті 3 закону Про РРО. Рішення про те, в якій формі (електронній чи паперовій) видавати чек, приймає продавець.

Чи дійсно, кожен підприємець повинен купити "залізне" РРО? (міф)

В реальності, для виконання вимог Закону немає необхідності ставити "залізне" РРО та платити за його обслуговування або наймати додаткового працівника.

Платники можуть використовувати програмне РРО, яке надається податковою службою всім платникам БЕЗКОШТОВНО.

Необхідно завантажити програму на свій смартфон - абзац 35 ст. 2 закону Про РРО.

Чи дійсно, якщо підприємець знаходиться не за місцем здійснення діяльності (відпустка), він не зможе закрити касу (денний звіт)? (міф)

В дійсності, програмний РРО працює в режимі онлайн. Це означає, що підприємець може закрити касу (подати денний звіт) незалежно від місця знаходження.

Чи дійсно, торгівля на ринку підлягає застосуванню РРО з огляду на невизначений статус ринку і об’єктів на ринку? (міф)

В дійсності, здійснення торгівлі на ринку підприємцем першої групи не підлягає застосуванню РРО.

Правила торгівлі на ринках затверджено Наказом Міністерства економіки №57-188-84-105 та є визначеними.

Статус ринку надається за рішенням органу місцевого самоврядування. Таким чином, питання про статус може вирішити орган місцевого самоврядування.

Здійснювати продаж продукції на ринку підприємець може з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків, у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

Чи дійсно, при проведенні програмування РРО обов’язкового необхідно вносити Український код товару зовнішньо-економічної діяльності (УКТ ЗЕД) для всіх товарів? (міф)

В дійсності, пункт 11 статті 3 закону Про РРО передбачає, що обов’язковість внесення УКТ ЗЕД передбачена лише для підакцизної групи товарів.