Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці заявили про кримінальне правопорушення щодо посадових осіб за умисне ухилення від погашення податкового боргу

опубліковано 30 жовтня 2020 о 09:59

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області   розповідають, що посадові особи одного з підприємств умисно не погашали понад 405,0 тис. грн  податкового боргу при наявності відповідних грошових коштів та перешкоджали у реалізації судового рішення.

Саме цей факт дав правові підстави ініціювати, щодо службових  осіб підприємства – боржника, кримінальне провадження за частиною 2  статті 364-1 Кримінального кодексу України «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми».

За словами податківців стаття 364-1 Кримінального кодексу України визначає,  що зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправо­мірної вигоди для себе чи інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Зловживання повноваженнями, що заподіяли матеріальні збитки, карається штрафом від п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, - карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Істотною шкодою, визначеною у статті 364-1 Кримінального кодексу України, якщо вона полягає в заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.