Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Понад 17 тисяч бізнесменів заборгували єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

опубліковано 17 вересня 2020 о 11:05

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відзначають, що борг зі сплати внеску приватними підприємцями та роботодавцями – юридичними особами на початок вересня досягає 280,4 млн. грн. Борг мають 706 юридичних осіб та 16495 фізичних осіб підприємців.

За словами податківців погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на особливому контролі, оскільки це дохідна частина Пенсійного фонду України :соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати.

З метою погашення заборгованості на примусове стягнення до органів Державної виконавчої служби передано 3744 узгоджених вимог про сплату боргу з ЄСВ на 71,8 млн. грн. Загалом на виконанні у ДВС знаходяться 8405 вимог про стягнення 151,3 млн. грн. боргу з  ЄСВ. (від початку року погашено 4,4 млн. грн.).

У відомстві звертають увагу боржників, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (за наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов'язаннями зі сплати ЄСВ зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами - зобов'язання зі сплати ЄСВ мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу), і виконуються у першу чергу.

Також, необхідно враховувати, що обов'язок сплати  ЄСВ виникає у фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, членів фермерського господарства та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення.

Важливо знати , що сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який з 1 вересня 2020 році становить 1100 грн (5000 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22 %). Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

На суми ЄСВ, які своєчасно не сплачені нараховуються фінансові санкції, які відповідно зростають щомісячно  тому у відомстві радять усім боржникам терміново провести звірку та погасити заборгованість. Інформацію можна отримати у відділі погашення боргу Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)545635.