Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці та судді обговорили актуальні питання податкових спорів

опубліковано 07 липня 2020 о 11:37

Вчора у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області відбулося засідання за круглим столом на тему: «Практика розгляду податкових спорів».

У засіданні від податківців брали участь очільник фіскального відомства Віталій Шпак, його перший заступник Наталія Чернівчан та заступник Микола Загарюк.

Від судової влади учасниками круглого столу були -  голова Чернівецького окружного адміністративного суду Олег Боднарюк, суддя-спікер Чернівецького окружного адміністративного суду Олег Анісімов, суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Тетяна Брезіна, суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Віталій Григораш.

Модератором заходу була Оксана Швець – начальник управління правового забезпечення Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Ідея діалогу, за словами Віталія Шпака, це спільне дослідження окремих висновків щодо застосування норм права, викладених у постановах Верховного Суду, обговорення проблемних питань податкового права , а мета – правильне використання їх в подальшому при складанні актів перевірок, а також оптимізація доказової бази та зростання ефективності контрольно – перевірочної роботи.

У свої виступах учасники зробили акцент на тому, що принцип верховенства права підпорядковує державу інтересам людини, а не навпаки, Також наголошували, що висновки податківців не можуть ґрунтуватись на даних податкової інформації, а мають ґрунтуватись на аналізі суті та наслідків господарських операцій, які мали місце.

Про проблемні питання у судових спорах щодо оскарження платниками податків податкових повідомлень-рішень доповідав суддя – спікер Олег Анісімов.

Олег Валерійович звернув увагу присутніх, що висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов'язковими для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Також, розповів про критерії законності рішення суб’єкта владних повноважень та дії адміністративного суду при розгляді справ щодо встановлення факту здійснення господарської операцій.

Також присутні проаналізували дотримання норм податкового законодавства ,забезпечення якісного супроводження судових справ, предметом оскарження яких є рішення органів ДПС про відмову у реєстрації податкових накладних в єдиному реєстрі. З оглядом судової практики з даного питання виступали суддя Тетяна Брезіна та суддя Віталій Григораш.

 За результатами обговорення під час засідання за круглим столом визначено перелік питань які потребують негайного врегулювання і відповідних звернень до ДПС.

 Були також внесені пропозиції втілювати заходи щодо покращення організації контрольно-перевірочної роботи, зокрема, матеріалів перевірок в частині формування та фіксації доказової бази для представництва інтересів відомства у суді

Крім того, відбувся обмін думками щодо сплати судового збору та направлення до суду «малозначних» справ, у яких економічний ефект менше суми судового збору.