Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Микола Загарюк: новий механізм СМКОР має стати на заваді формування фіктивного податкового кредиту

опубліковано 01 липня 2020 о 15:26

Питання застосування новацій СМКОР (система моніторингу критеріїв оцінки ризиків) та блокування податкових накладних уже декілька місяців найбільш актуальне серед представників  бізнесу. Як серед тих , що здійснюють незаконні «ризикові схеми» так і серед тих які доброчесно платять податки - наголошує в інтерв’ю заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк.

Миколо Васильовичу! Розкажіть будь- ласка про оновлену систему блокування податкових накладних (СМКОР), яка була запущена з 1лютого цього року. Чи зменшилася кількість «блокувань» та відповідно скарг від бізнесу ?

Я підтримую думку бізнесу, що попередні критерії системи СМКОР мали деякі складнощі в застосуванні, але Державна податкова служба перш ніж запустити з 1 лютого 2020 року в роботу оновлену Постанову 1165* дослідила кожне проблемне питання та вдосконалила систему і сьогодні ми маємо цілком адекватні ризики. До слова, й наразі податківці постійно опрацьовують всі пропозиції від бізнесу – задля цього створили постійно діючу «Гарячу лінію» і не залишаємо без розгляду жодне із питань, що надходять від платників. Модератором «гарячої лінії» визначено Людмилу Буркату - начальника управління податкового моніторингу. Телефонуйте 0372 (545604) якщо у Вас є запитання.

За якими критеріями найчастіше у СМКОР блокуються ПН у платників ПДВ області? Це дійсно ризики чи у більшості випадків помилки адміністрування?

Ситуації з блокування ПН у кожного платника різні, оскільки СМКОР здійснюється на підставі аналізу даних звітних показників платника ПДВ, наявної податкової інформації, а також інформації, поданої платником ПДВ за формою згідно з додатком до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Серед важливих ризиків - брак достатніх трудових ресурсів, відсутність через неподання форми 20 -ОПП чи невнесення до неї змін наявних основних засобів необхідних для виготовлення продукції, чи її перевезення та розміщення. Це може бути - наявність у ПН кодів УКТ ЗЕД, що підпадають під критерії оцінки ризиків СМКОР. Також можуть заблокувати ПН, якщо сам платник не є ризиковим, але ризиковою є операція.  

Окремо хочу звернути увагу на складання Таблиці даних платника ПДВ. Це передусім стосується платників, які здійснюють певні види діяльності під час яких створюється новий продукт (будівництво, виробництво, комплектація, сільське господарство, та інші послуги) і відповідно в яких не співпадають вхідні й вихідні коди УКТЗЕД. У більшості випадків такі платники, незважаючи на прозорість і законність своєї діяльності, одразу ж потрапляють у зону ризику блокування. Їм щоб запобігати блокуванню податкових накладних необхідно вчасно подавати Таблицю даних платника ПДВ, яка роз’яснює такі «перетворення» одного УКТЗЕД на інший.

Прошу нагадайте читачам якими нормативними актами керуються контролери блокуючи ПН/РК.

Так, починаючи з 01.02.2020 р. основними нормативними документами, на підставі яких проводиться припинення реєстрації податкових накладних , є наказ Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»; та Постанова Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165 « Порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування».

Порядком, зокрема, визначені:  Критерії ризиковості платника податку на додану вартість;  Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку на додану вартість; Критерії  ризиковості здійснення операцій; форма Рішення про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку; Таблиця даних платника податку на додану вартість; форма Рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість; форма Рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість.

Також постановою затверджено Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування. Це надає платникам податків можливість адміністративного оскарження всіх рішень про відмову реєстрації податкової накладної, що сприятиме прискоренню врегулювання досудових спорів.

Порядком, зокрема, визначено форми Скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН (додаток 1), Заяви про відкликання скарги щодо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (додаток 2) та Рішення за результатами розгляду скарги щодо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (додаток 3). 

І наостанок, що важливо або які основні дії мають бути здійснені з боку платника ПДВ щоб не потрапити до ризикових, або як розблокувати ПН/РК.

Найперше ознайомитися з Порядком 1165, зокрема критеріями ризикованості. Також, напрацьовувати Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія.

Друге – ще на етапі реєстрації податкових накладних в ЄРПН обов’язково переглядати функцію попередження. Попередження виводиться на вкладці Протокол перевірки під час виконання перевірки заповнення ПН/РК. Призначення попередження - інформувати платника ПДВ про вірогідність блокування ПН/РК, оскільки, використані коди належать до "Переліку кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, кодів продукції та послуг згідно з ДКПП, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано на реєстрацію до ЄРПН критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні моніторингу".

Поява попередження не впливає на відправку та подальшу обробку ПН/РК, але разом з тим це ймовірність блокування таких накладних.

Третє найважливіше – у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК зазначаються критерії ризиковості платника податку та/або ризиковості здійснення операцій та міститься пропозиція щодо надання платником податку пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі або відмову в такій реєстрації.

Ось і саме виходячи з цих ризиків для розблокування ПН/РК Продавець (Покупець) заповнює та відправляє у ДПС пакет документів, що підтверджують реальність проведених операції , та є достатніми для прийняття Комісією ДПС остаточного рішення про прийняття або відхилення ПН/РК.

 *Постанова Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування».