Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наталія Чернівчан: «недіючі» підприємці, не проґавте шанс списати борг з ЄСВ – до 31 серпня 2020р !

опубліковано 24 червня 2020 о 15:02

Сьогодні відбувся брифінг першого заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталії Чернівчан під час якого поінформували громадськість про процедуру списання боргів зі сплати ЄСВ для підприємців, які не здійснювали діяльність та не отримували доходи впродовж 2017 – 2020 років.

За словами Наталії Василівни від 03.06.2020 недіючі підприємці отримали можливість списати борги з єдиного внеску. Саме з цієї дати набрали чинності зміни до п. 915 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до цих змін, наголосила посадовець, підлягають списанню несплачені станом 03.06.2020 суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, які перебувають на загальній системі оподаткування та особам, які провадять незалежну професійну діяльність , за період з 01 січня 2017 року до 03 червня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Продовжуючи тему, Наталія Чернівчан звернула увагу на дотримання порядку та термінів списання.

 Найперше: для списання боргу обов'язково до 31 серпня 2020 року (90 днів від дати набрання чинності змін) необхідно подати:

 підприємцям, які обрали загальну систему оподаткування – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП подати заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

 особам, які провадять незалежну професійну діяльність – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску.

Також, вищезазначеним особам обов`язково слід написати до податкової інспекції за основним місцем обліку заяву про списання боргу, подати звітність з ЄСВ та податкові декларації про майновий стан та доходи за 2017 -2020 роки, якщо вони не були подані раніше.

Після отримання відповідних відомостей податковий орган впродовж 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої буде прийнято рішення про списання суми боргу або про відмову.

Рішення про відмову від списання суми боргу може бути прийнято, якщо платник податків у 2017-2020 роках отримав дохід або суми боргу були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Довідка:

Згідно проведеного аналізу у Чернівецькій області недоїмка зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка ймовірно підлягає списанню перевищує 193,0 млн грн, а таких підприємців налічується 7682. Списання такого боргу можливе виключно за умови відповідності встановленим критеріям, надання необхідних заяв та звітності.

Брошура (Процедура списання боргів зі сплати ЄСВ для підприємців, які не здійснювали діяльність та не отримували доходи впродовж 2017 – 2020 років.)