Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наближається термін запровадження програмних РРО – до 01.08.2020

опубліковано 18 червня 2020 о 16:25

Законом України від 20.09.2019 р. №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» внесені  зміни до порядку застосування РРО -  з 01.08.2020 дозволено використовувати замість традиційних РРО нову модель - програмні РРО - Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.  

За словами податківців це не заміна класичних РРО, це альтернатива для платників використовувати кардинально новий вид РРО. У той же час, платники у яких зареєстровані класичні РРО можуть і надалі їх використовувати .

Програмний РРО, це фактично програма, яка може буде встановлена на будь-який пристрій - гаджет, смартфон, планшет, ноутбук, комп’ютер. Таким чином перетворюючи їх на касовий апарат.

У чому кардинальна відмінність? В тому, що для класичного РРО фіскалізація здійснюється «на борту», тобто в мікросхемі або в наборі мікросхем, яка знаходиться в середині фіскального блоку.

У програмному РРО фіскалізація буде здійснюватись на фіскальному сервері ДПС. Це означає, що фактично фіскальним сервером присвоюється фіскальний номер кожному чеку, який генерується таким програмним реєстратором по кожній розрахунковій операції. Після чого чек вважається фіскалізованим.

Після того як платник придбає незалежну програму та встановить на свій пристрій, йому необхідно буде зареєструвати цей програмний РРО.

Реєстрація програмного РРО буде здійснюватися платником податків через Електронний кабінет (далі - ЕК). Через ЕК буде повідомлятися певна інформація про користувача даного програмного РРО, буде присвоєно фіскальний номер програмному РРО та включено його до відповідної бази даних.

При реєстрації на кожний програмний РРО буде надано набір фіскальних номерів, які потім будуть присвоюватися кожному чеку по факту видачі їх в режимі офлайн.

Програмний РРО змінює цю концепцію і чек може бути електронним і надсилатися покупцю на його електронну пошту (за бажанням), або - в форматі ОЯ-коду. Фактично продавець може показати платнику СіЯ-код, він сфотографує його, та ідентифікує свій чек.

Для програмного РРО будуть реалізовані програмні рішення, де програма буде генерувати звіт автоматично. Тобто фіскальний сервер не дасть далі працювати, поки не буде згенеровано Z-звіт за добу.

ДПС також доопрацьовується Електронний кабінет, який надасть змогу платнику не тільки через програмне РРО, а і через ЕК бачити всі свої сформовані чеки та звіти. Керівник підприємства або підприємець матиме можливість контролювати своїх продавців в режимі он-лайн. Тобто в любу хвилину він може зайти в ЕК та побачити всі чеки в розрізі всіх програмних РРО, які були у нього створені і фіскалізовані на фіскальному сервері.

Також за допомогою Електронного кабінету передбачена можливість сформувати Z-звіт віддалено, у будь-який зручний час. Якщо Z-звіт формується в Електронному кабінеті, то тут немає факту передачі, є факт формування та підписання такого звіту і він вже знаходиться на фіскальному сервері.

Надання можливості зберігання всіх чеків і формування Z-звітів в ЕК, в подальшому надасть можливість формувати аналітичні матеріали для платника.

Банки також передбачають таку можливість як передача електронного чеку до покупця разом із CMC, що ми отримуємо при списанні коштів. Платник зможе в електронному вигляді об’єднати свої товарні і грошові потоки.

На думку фахівців серед переваг використання програмних РРО– це безшкоштовне програмне забезпечення, швидка та зручна реєстрація через Електронний кабінет; можливість використання режиму офлайн; не використовуються паперові книг обліку розрахункових операцій; електронні чеки замість паперових.