Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС Буковини: за кожен факт продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку штраф 6800 гривень

опубліковано 25 травня 2020 о 09:37

Протидія незаконному обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та  виявлення ймовірних ризиків ухилення суб'єктами господарювання від сплати акцизного податку є одним з пріоритетних напрямків діяльності податкової служби Буковини.

Станом на 01.05.2020 року на території Чернівецької області зареєстровано 2274 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі пальним, алкогольними напоями, тютюновими виробами.

Зазначеними суб'єктами господарювання отримано 1433 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі 802 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 631 ліцензія на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами. У квітні зокрема видано 348 ліцензій.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 134 ліцензій. Крім того, у зв’язку із встановленням факту продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку згідно статті 15 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» анульовано 7 ліцензій та у 9 випадках застосовано штрафні санкції за дані порушення у розмірі 61,2 тис. гривень.

За січень-квітень 2020 року фахівцями управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів податкової служби області проведено 45 фактичних перевірок суб'єктів господарювання,які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. За результатами проведених заходів застосовано штрафних санкцій на загальну суму 2,2 млн гривень.

Основними порушеннями при проведенні перевірок є: роздрібна торгівля підакцизними товарами без наявності ліцензій;торгівля тютюновими виробами за цінами вищими від максимальних роздрібних цін;торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін;зберігання та реалізація товару без марок акцизного податку;порушення ведення обліку підакцизних товарів в місцях реалізації.

Загалом січень – квітень 2020 року суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів сплачено до місцевих скарбниць області 35,3 млн грн акцизного податку, індикативний показник виконано на 101, відсоток.

В той же час надходження від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за цей же період склали 3,8 млн грн.

У податковому відомстві нагадують, що інформація щодо виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а також реєстр місць зберігання роздрібних партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів знаходиться у відкритому доступі та постійно оновлюється субсайті територіальних органів ДПС у Чернівецькій області офіційного веб-порталу ДПС України за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy/