Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Для отримання довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків буковинцям необхідно звертатись до податкової служби

опубліковано 25 лютого 2020 о 09:13

Підкреслюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Та акцентують, реєстраційні номери (ідентифікаційний код), що надаються фізичним особам (як резидентам, так і нерезидентам) зберігаються за ними протягом усього їх життя та у разі отримання такими особами іншого громадянства чи зміни громадянства не підлягають скасуванню та заміні, за винятком якщо після видачі облікової картки фізичної особи - платника податків встановлені порушення чи неточності при формуванні реєстраційних номерів.

У податковій наголошують, у разі втрати (зіпсування) документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі, фізичній особі, з метою отримання такого документа громадянам необхідно звернутися до контролюючого органу за місцем проживання або за місцем отримання доходів, або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування та пред’явити паспортний документ, який містить прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, місце народження, місце проживання (країна, область, район, населений пункт). Отримати його дублікат громадянин може одразу ж при пред'явленні паспорта.

Крім того, слід знати, якщо необхідно внести зміни, наприклад у разі зміни прізвища, імені, або адреси, то реєстраційний номер залишається незмінним, - змінюється лише нові дані на бланку. У такому випадку громадянину необхідно звернутися до податкової служби з оригіналом паспорта (зі зміненим прізвищем, іменем, або ж адресою) та заповнити форму 5 ДР (внесення змін персональних даних).

Звертаємо увагу батьків неповнолітніх дітей. Для отримання номера облікової картки неповнолітнім заповнити заяву може один із батьків при наявності свідоцтва про народження дитини та власного паспорта, що посвідчує його особу. Довідку (вперше, на дитину, або зі змінами) можна безкоштовно отримати у податковій службі упродовж п’яти робочих днів.  

Загалом станом на 1 лютого 2020 року в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків зареєстровано понад  881,3 тис. громадян. Крім того, у січні поточного року реєстраційний номер облікової картки платника податків присвоєно 1295 громадянам. З них, 41 нерезидент отримав ідентифікаційний код.

Також, в окремому реєстрі ДРФО, який створений для певної категорії громадян зареєстровано понад 12,6 тис. громадян. Для таких громадян, які через свої релігійні та інші переконання, відмовляються від присвоєння їм номера облікової картки платника податків, ставиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь - які платежі за серією та номером паспорта.

У податковій службі області акцентують, щоб отримати довідку про присвоєння номера реєстраційної картки платника податків громадянам необхідно звернутись до ЦОПів. Адреси, режим роботи ЦОПів та повний перелік усіх адміністративних послуг, які надаються територіальними органами ДПС у Чернівецькій області розміщені на офіційному порталі за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/