Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У 2019 році в області стягнуто 39,4 млн грн податкового боргу з єдиного внеску

опубліковано 23 січня 2020 о 12:40

У відділі по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій  області інформують, що сума заборгованості зі сплати єдиного внеску в області станом на 01.01.2020 перевищує 245,5 млн. грн.

Незважаючи на застосування усіх доступних заходів щодо стягнення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування , серед яких – роз’яснювальні, зустрічі з боржниками, надсилання вимог, заборгованість впродовж року зросла на  52,3 млн. грн.

З метою зменшення заборгованості по єдиному внеску та недопущення її зростання податківці передали на примусове стягнення до органів Державної виконавчої служби 11342 узгоджених вимог про сплату боргу на 224,2 млн. грн. (від початку року погашено 13,7 млн. грн.). Також підготовили та подали до судів обмеження виїзду за кордон боржників з ЄСВ.

Крім того, податківці звертають увагу представників бізнесу, розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено, а заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати до платника застосовуються штрафні санкції, пеня.

Важливо:

З 1 січня 2017 року всі зареєстровані фізичні особи - підприємці мають сплачувати ЄСВ незалежно від фінансового стану і до моменту проведення процедури ліквідації, за винятком пільгової категорії. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який у 2020 році становить 1039,06 грн (4723 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22 %) - відповідно квартальна сума складає 3117,18 гривень.