Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спрощено умови ліцензування для суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання пального для власних потреб чи його переробку

опубліковано 17 січня 2020 о 10:15

У Головному управлінні ДПС Буковини  наголошують, 28.12.2019 р. у газеті «Голос України» опубліковано Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)" від 18.12.2019 р. № 391-IX.

Слід знати, запроваджені ним зміни до ПКУ і Закону № 481 діють уже з 29 грудня 2019 року.

Відтак, зміни внесені ЗУ №391 до Податкового кодексу України зокрема передбачають: суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або ліцензію на зберігання пального не отримують.

Також серед нововведень – суб’єкти господарювання, які здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії документів, передбачених ст.15 Закону №481, до державної податкової служби для отримання ліцензії не подають. Такі суб’єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів (ємностей в літрах), які використовуються для зберігання пального та їх фактичне місце розташування (ємностей).

Крім того, серед інших новацій Законом передбачено наступне:

Не вважатимуть акцизним складом пересувним паливний бак транспортного засобу.

Названо умови віднесення операцій із заправлення пальним за договорами підряду до власного споживання.

Штрафуватимуть за відсутність складання чи реєстрації перших примірників акцизних накладних / перших примірників розрахунків коригування до таких накладних.

В акцизній накладній буде три нових обов’язкових реквізити.

Уточнено можливість складення зведеної акцизної накладної.

Додано три випадки, коли особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язана скласти акцизну накладну.

Визначено алгоритм дій у разі зазначення платником податку в акцизній накладній помилкових даних або її складання на операцію, яка не відбулася.

Штраф за необладнання та/або відсутність реєстрації витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального до розпорядників акцизних складів, на яких розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, будуть застосовувати не з 1 січня, а з 1 квітня 2020 року.

Норми п. 1281.3 ПКУ про штраф за неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, починають застосовуватися з 1 квітня 2020 року.

Суб’єкт господарювання, який до 1 липня 2019 року не підпав під визначення платників акцизного податку, а з 1 липня 2019 року зареєстрований платником такого податку, має право одноразово, до 20 січня 2020 року включно, подати заявку на поповнення обсягу залишку пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового без сплати акцизного податку.

Роздрібною торгівлею пальним будуть вважати ще й реалізацію скрапленого вуглеводневого газу в балонах для побутових потреб населення та інших споживачів.

Оптова торгівля біоетанолом на території України буде здійснюватися виробниками біоетанолу за наявності ліцензії на виробництво біоетанолу.

З'явиться штраф у 500 тис. грн за надання послуг із зберігання пального іншим суб’єктам господарювання та/або реалізацію пального іншим особам на підставі ліцензії на зберігання пального, отриманої відповідно до абз. 2 ч. 41 ст. 15 Закону № 481.

Початок застосування штрафу за зберігання пального без наявності відповідної ліцензії перенесли з 1 січня 2020 року на 1 квітня.