Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці нагадують про погашення боргу з ЄСВ – зустрічайте Новий рік без боргів

опубліковано 20 грудня 2019 о 11:53

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області  інформують , що сума заборгованості зі сплати єдиного внеску в області на початок грудня 2019 року перевищує 251,0 млн. грн. тоді як на початок року така заборгованість була лише 193,2 млн. грн. З початку року стягнуто 31,4 млн грн податкового боргу з єдиного внеску. 

З метою зменшення заборгованості по єдиному внеску та недопущення її зростання в подальшому в 2019 році скеровано до органів державної виконавчої служби 10426 вимог про сплату недоїмки з єдиного внеску на загальну суму 189,0 млн. грн. Стягнуто боргу з єдиного внеску органами державної виконавчої служби згідно з переданими вимогами на загальну суму 12,2  млн. гривень.

За словами податківців наразі така ситуація з боржниками - левова частина боргу рахується у так званих, «непрацюючих підприємців». Які незважаючи на неодноразові роз’яснення не поспішають подавати заяву про припинення підприємницької діяльності держреєстратору, а борги відповідно зростають з 1 січня 2017 року і дотепер. Якщо ви відноситися до такої категорії боржників – продовжують податківці - порада максимально швидко подавайте держреєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності, щоб надалі не нараховували ЄСВ і сума боргів не зростала. Інша частина це накопичення боргів у працюючих підприємців - які не сплачують, або тих хто їх сплачує несвоєчасно.

Ще податківці акцентують увагу всіх боржників, що позаяк строку давності з нарахування ЄСВ немає то платити рано чи пізно прийдеться - питання лиш в тому, яку суму, адже з кожним днем заборгованість зростає на суму щомісячного внеску, штрафів та пені.

Також, звертають увагу, що наявність у суб’єктів господарювання заборгованості зі сплати єдиного внеску є ризиком не лише безпосередньо для таких суб’єктів, а й для найманих працівників таких суб’єктів, які у майбутньому недоотримають зароблений розмір пенсії та недорахуються страхового стажу.

Інформацію щодо сум заборгованості чи її відсутності можна отримати у відділі погашення боргу Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)545635 або в Електронному кабінеті в розділі «Стан розрахунків з бюджетом».

ВАЖЛИВО:

Якщо ФО - приватний підприємець фактично припинив свою діяльність, але обліковується в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, то з метою запобігання нарощування боргів зі сплати ЄВС, йому необхідно звернутися до Державного реєстратора для проведення юридичної процедури припинення ФОП.