Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Буковини з початку року легалізували майже 23 тисячі найманих працівників

опубліковано 02 грудня 2019 о 12:01

Працівники управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області за десять місяців поточного року провели 60 документальних перевірок суб’єктів підприємницької діяльності на предмет дотримання умов оплати праці та 161 фактичну перевірку щодо виплати зарплати в «конвертах», серед яких підприємства, установи, організації та ФОПи -  інформують у відомстві.

Як результат: порушення у виплаті заробітної плати виявлені на 55-ти підприємствах та в 5-ох підприємців. Донарахування на порушників склали – 6,7 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, також 791,6 тисячі гривень військового збору та 125,9 тисяч гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Щодо вищевказаних фактичних перевірок, з усіх перевірених - 50 бізнесменів порушили вимоги чинного законодавства, оскільки у них виявлено 202 неоформлених найманих працівника.

Так, наприклад у жовтні цього року податківцями проведено 7 фактичних перевірок де виявлені порушення. Так, зокрема:  в одному з ресторанних закладів області виявлено 3-х «сірих» працівників. Також у трьох господарників, які здійснюють діяльність у сільському господарстві в області виявлено 10 неоформлених осіб. Матеріали даних перевірок направлено до управління Держпраці у Чернівецькій області для вжиття необхідних заходів.

В цілому з початку року, за результатами роз’яснювальної та контрольно-перевірочної роботи фахівців податкової служби області, роботодавцями надано повідомлення про прийняття на роботу  22743  найманих осіб.

Головне управління ДПС у Чернівецькій області наголошує роботодавцям на необхідності легалізації трудових відносин з найманими працівниками, оскільки працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення про це територіального органу ДПС.

З даної тематики для роботодавців підготовлено роз’яснювальні брошури. Електронна версія розміщена на офіційному порталі :«Актуально у 2019 р. для роботодавців» https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/394766.html; «При прийнятті працівника на роботу треба обов’язково укладати трудовий договір» https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/390102.html