Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В області питання погашення заборгованості з ЄСВ залишається актуальним – борг перевищив 255,9 млн. грн.

опубліковано 15 листопада 2019 о 11:58

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області розповідають, що на початок листопада в області заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) допустили понад 17 тисяч осіб. А борг перевищив 255,9 млн. грн.

Щоб забезпечити погашення заборгованості податківці, окрім інших заходів впливу, передали на примусове стягнення до органів Державної виконавчої служби 9466 узгоджених вимог про сплату боргу на 159,9 млн. грн. Загалом від початку року в рахунок погашення боргів сплачено 26,6 млн. грн., в тому числі 11млн.грн за сприяння органів ДВС.

За словами податківців наразі така ситуація з боржниками - левова частина боргу рахується у так званих, «непрацюючих підприємців». Які незважаючи на неодноразові роз’яснення не поспішають подавати заяву про припинення підприємницької діяльності держреєстратору, а борги відповідно зростають з 1 січня 2017 року і дотепер. Якщо ви відноситися до такої категорії боржників – продовжують податківці - порада максимально швидко подавайте держреєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності, щоб надалі не нараховували ЄСВ і сума боргів не зростала. Інша частина це накопичення боргів у працюючих підприємців - які не сплачують, або тих хто їх сплачує несвоєчасно.

Ще податківці акцентують увагу всіх боржників, що позаяк строку давності з нарахування ЄСВ немає то платити рано чи пізно прийдеться - питання лиш втому, яку суму, адже з кожним днем заборгованість зростає на суму щомісячного внеску, штрафів та пені.

Також, звертають увагу, що наявність у суб’єктів господарювання заборгованості зі сплати єдиного внеску є ризиком не лише безпосередньо для таких суб’єктів, а й для найманих працівників таких суб’єктів, які у майбутньому недоотримають зароблений розмір пенсії та недорахуються страхового стажу.

Інформацію щодо сум заборгованості чи її відсутності можна отримати у відділі погашення боргу Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)545635 або в Електронному кабінеті в розділі «Стан розрахунків з бюджетом».