Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці закликають громадськість інформувати про незаконний та тіньовий обіг підакцизної продукції

опубліковано 14 листопада 2019 о 10:46

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що для продавців підакцизної продукції, зокрема пива, алкогольних напоїв та тютюнових виробів визначено ряд особливих вимог чинного законодавства, яких вони зобов’язані неухильно дотримуватися.

Податківці найперше нагадують, що торгівля цими товарами потребує отримання ліцензій у відповідності до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу «спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»

Друге - всі продавці, пива ,алкоголю та тютюнових виробів зобов’язані застосовувати РРО з відповідною видачою фіскального чеку на всю вартість купівлі. Його видача - це гарантія включення суми до доходів, з яких обраховуються податки та запорука захисту своїх споживацьких прав у разі придбання недоброякісної продукції.

І дуже важливо - сьогодні з вартості кожної реалізованої пляшки лікеро-горілчаних виробів, пива чи пачки тютюнових виробів місцевий бюджет має отримувати п'ять відсотків акцизного податку з роздрібного продажу, який сплачує покупець у складі ціни товару. Тобто, стан надходжень роздрібного акцизного податку напряму залежить від легалізації сум проданого товару. Саме тому громадськість спільно з органами місцевого самоврядування має бути на сторожі, щоб не допускати втрат надходжень податку до місцевого бюджету.  (Загалом, впродовж десяти місяців цього року місцеві бюджети отримали понад95,9 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Також, за словами податківців, кожен громадянин може перевіряти інформацію щодо наявності ліцензій у продавців підакцизної продукції на офіційному порталі територіальних органів за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy опубліковано "Реєстр виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами". Дана інформація оновлюється щодекадно.

Ще у податковій службі закликають споживачів не придбавати підакцизні товари у суб’єктів, що не мають відповідних на це дозвільних документів, ігнорують застосування РРО чи взагалі продають фальсифіковані товари. Якщо виникла підозра щодо якості алкогольних напоїв, автентичності марок акцизного податку, або незаконної діяльності при реалізації підакцизної продукції, повідомляйте про такі факти до Головного управління ДПС у Чернівецькій області. Звернення можна направляти електронною поштою: cv.official@tax.gov.ua.