Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фактичні перевірки додали у бюджет понад 2,9 млн. грн.

опубліковано 22 жовтня 2019 о 12:06

Впродовж 9 місяців 2019 року аудитори податкової служби провели у ризикових суб‘єктів господарювання регіону 152 фактичні перевірки. Серед питань, що перевірялися - дотримання порядку здійснення розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). За результатами цих перевірок було застосовано 2,9 млн. грн. штрафних фінансових санкцій, що більше аналогічного періоду на 23,8 відсотки.

Поміж основних порушень - проведення готівкових розрахунків без застосування РРО , зокрема в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; невидача покупцям фіскальних чеків , продаж пального без придбання ліцензій, не оприбуткування готівкових коштів у книгах обліку.

До прикладу, аналізуючи діяльність одного з підприємств встановлено, що даний платник зареєстрував три акцизні склади зі зберігання пального, але разом з тим, ліцензії на право роздрібного продажу пального не придбавалися. Податківці провели фактичну перевірку під час якої задокументували продаж пального кінцевим споживачам без відповідної ліцензії, без застосування РРО та без видачі розрахункового документу.

За таку діяльність, згідно матеріалів фактичної перевірки, до платника застосовано 551,8 тис. грн. штрафних (фінансових санкцій).

Інший епізод – відповідно до бази даних податкової служби в одного із підприємств, що стоїть на обліку в Чернівецькій області, в інших регіонах розташовані п’ять пунктів продажу палива (тверде, рідке та газоподібне). Даним платником в ЄРПН зареєстровано податкові накладні на реалізацію пального, але на придбання такі накладні відсутні. Для з’ясування таких розбіжностей податківці області ініціювали проведення фактичних перевірок за місцем знаходження пунктів продажу. Перевірками виявлено неналежне ведення обліку товарних запасів за місцем реалізації та не оприбуткування готівкових коштів в книги обліку – як результат застосовано штрафних (фінансових санкцій) 471,3 тис. грн.

Податківці області звертають увагу бізнес - спільноти, що кожна не проведена через РРО та не оприбуткована гривня обертається в масштабах країни мільйонами несплачених податків і саме тому підвищена увага до «електронної» фіскалізації та декларування в повному обсязі свій "кеш" до обсягів доходів.

Також, на постійному контролі у податківців регіону дотримання норм ПКУ при здійсненні торгівлі підакцизними товарами ( лікеро - горілчаними , тютюновими та пально – мастильними).