Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова служба Буковини: до боржників зі сплати ЄСВ застосовується примусове стягнення

опубліковано 19 вересня 2019 о 10:38

Головне управління ДПС у Чернівецькій області вкотре звертається до платників і нагадує про необхідність термінового погашення існуючої заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) та його своєчасної сплати в терміни визначені законодавством.

За словами податківців області це питання наразі дуже актуальне – заборгованість платників регіону зі сплати ЄСВ на початок вересня перевищує 237,8 мільйонів гривень. Платникам, у якого виник борг, податківці надсилають вимогу про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з єдиного внеску, податкові органи надсилають до органів Державної виконавчої служби вимоги про сплату недоїмки. Цього року надіслано 5900 узгоджених вимог про сплату боргу на 99,9 мільйонів гривень. (від початку року погашено 18,2 мільйони гривень ).

У податковому відомстві ще раз нагадують боржникам — фізичним особам - підприємцям про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно приватного підприємця і допущення заборгованості зі сплати внеску ставить під загрозу добробут власної сім’ї.

Також відповідно до ст. 6 Закону України від 21 січня 1994 року № 3857-XII «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон. Лише цього року підготовлено та подано до судів 77 обмежень виїзду за кордон боржників з ЄСВ.

Щоб дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з ЄСВ потрібно особисто звернутися до органів ДПС з відповідною письмовою заявою, або безпосередньо переглянути інформацію щодо заборгованості в «Електронному кабінеті», обравши в меню «Стан розрахунків з бюджетом».

ДОВІДКА

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (за наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов'язаннями зі сплати ЄСВ зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами - зобов'язання зі сплати ЄСВ мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу), і виконуються у першу чергу.

Обов'язки платників ЄСВ виникають у фізичної особи - підприємця, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, членів фермерського господарства та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення.

Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який у 2019 році становить 918,06 грн (4 173 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22 %).

Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.