Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Сторожинецької ДПІ роз’яснюють платникам актуальні питання оподаткування

опубліковано 28 травня 2024 о 09:32

Фахівці Сторожинецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області під час спілкування з платниками податків наголошують на своєчасній сплаті громадянами майнових податків, які є важливою складовою надходжень місцевого бюджету. 

Також роз’яснюють відвідувачам центру обслуговування, фізичні особи, які мають земельну ділянку чи нерухомість, які підлягають оподаткуванню можуть переглянути податкові повідомлення – рішення  в «Електронному кабінеті» або у мобільному застосунку «Моя податкова» та сплатити нараховані суми. 

Також податківці зауважують, про необхідність отримання фіскальних чеків під час здійснення розрахунків за придбані товари чи послуги у суб’єктів господарювання, та можливість повідомити податкову службу у разі їх невидачі. 

Крім того, платникам роз'яснюють щодо порядку сплати МПЗ. Зокрема, що обов’язок сплати МПЗ покладається на власника земельної ділянки - сільгоспугіддя чи її користувача, тобто юридичну особу, фізичну особу – підприємця, чи громадянина. Якщо земельна ділянка передана в оренду, суборенду, емфітевзис або інше користування – МПЗ сплачують орендарі або користувачі такої земельної ділянки. Однак, тут є вимога: право на користування земельною ділянкою має бути належним чином зареєстроване, тобто між власником і орендарем має бути укладений договір і такий договір має бути зареєстрований в Реєстрі речових прав.  Якщо ж такого договору не буде, або він не буде зареєстрований у Реєстрі – МПЗ сплачуватиме орендодавець, тобто власник земельної ділянки. Зазначена вимога є особливо важливою для громадян, які здають свої паї в оренду.

Також під час робочих зустрічей податківці звертають увагу платників податків на важливість дотримання вимог законодавства в разі змін реєстраційних даних, видів діяльності та подання повідомлень щодо об’єктів оподаткування.