Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Заставнівської ДПІ розповіли платникам про нюанси декларування минулорічних доходів громадян

опубліковано 23 березня 2023 о 11:36

З початком деклараційної кампанії в Заставнівській ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області податківці активно консультують громадян щодо особливостей подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи. 

Днями, заступник начальника Заставнівської ДПІ Євгенія Карпенко під час чергового тренінгу надала практичну допомогу при заповненні та поданні декларації  про доходи, отриманих у 2022 році. 

Зокрема, платників цікавило, хто має подавати декларацію про майновий стан та доходи в обов’язковому порядку, хто може скористатися правом на отримання податкової знижки згідно з ст. 166 Податкового кодексу України та які доходи не декларуються.  

Посадовиця акцентувала увагу на тому, що з 1 січня 2023 року діє нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за №593/37929 та роз’яснила порядок її заповнення. 

Окремо поінформувала, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет податків» суб’єкти господарювання та громадяни можуть подавати звітність, зареєструвати програмний РРО, отримати довідки та іншу необхідну для платника податків інформацію щодо сплати земельного податку та податку на нерухоме майно.

Деталізувала, річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року, в якій розраховується сума податку на доходи фізичних осіб та військовий збір, що підлягає сплаті до бюджету. Також в рамках кампанії декларування доходів громадяни можуть отримати і податкову знижку за понесені  витрати у 2022 році. Для повернення надміру сплаченого податку необхідно до 31 грудня 2023 року подати податкову декларацію про доходи і майновий стан та документи, які підтверджують витрати.