Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Новодністровської ДПІ інформують платників щодо особливостей декларування доходів

опубліковано 15 березня 2023 о 10:49

У Центрі обслуговування платників Новодністровської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області податківці проводять навчальні тренінги для платників. Під час даних заходів платники мають змогу отримати детальну інформацію щодо застосування окремих норм податкового законодавства.

Так, під час тренінгу з платниками податків податківці поінформували про декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році.

Розповіли, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, яка ставка застосовується при оподаткуванні доходів, які терміни подання декларації і терміни сплати нарахованого податку. 

Також звернули увагу на те, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року, скориставшись правом на податкову знижку.  

Деталізували перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року:   за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення;   проценти за іпотечним житловим кредитом;  суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї;  на будівництво (придбання) доступного житла; оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини;  переобладнання транспортного засобу;  допоміжні репродуктивні технології.  

Правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2023 року. 

Крім того, розповіли, що Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи».