Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Чернівецькій ДПІ податківці провели зустріч за «круглим столом» з представниками бізнесу щодо особливостей застосування РРО/ПРРО та інших податкових новацій

опубліковано 20 січня 2022 о 13:01

З метою популяризації належного дотримання платниками податків норм чинного податкового законодавства працівники Чернівецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області надають відповідні консультації та роз’яснення.

Зокрема, під час зустрічі за «круглим столом» з представниками бізнесу начальник Чернівецької ДПІ Віктор Гетьман розповів про новації в застосуванні РРО/ПРРО, веденні обліку товарних запасів, а також про особливості одноразового декларування.

Наголосив, що з 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стало обов’язковим для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку другої-четвертої груп.

Окремо податківці роз'яснили, якщо у платника немає фінансової змоги придбати традиційний касовий апарат, то податкова пропонує альтернативне рішення – безкоштовний програмний реєстратор, розроблений податковою службою. Роз'яснили, що завантажити його можна на вебпорталі ДПС та зареєструвати шляхом подання Заяви 1-ПРРО через «Електронний кабінет».

Та нагадали, на офіційному вебпорталі ДПС створено банер «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), який містить нормативно-правові акти, відеоуроки щодо процедури реєстрації ПРРО, отримання електронних ключів у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ДПС, інструкції щодо заповнення та подання форм, інформаційні повідомлення щодо оновлення версій безкоштовних програмних рішень, контакти відповідальних осіб ДПС, які надають роз’яснення, пов’язані з роботою ПРРО.

Крім того, платників податків проінформовано про Порядок ведення обліку товарних запасів для підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом МФУ від 03.09.2021 № 496 та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

Крім того, повідомлено платників про початок кампанії декларування доходів громадян, отриманих в 2021 році, яка триватиме до 01 травня 2022 року. Річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік можна подати у паперовому вигляді або через «Електронний кабінет».

Також під час спілкування податківці, презентували набори актуальної та корисної друкованої продукції.