Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сокирянська ДПІ : податківці під час операції «Урожай» про цивілізований спосіб легалізації активів

опубліковано 06 жовтня 2021 о 11:15

На Сокирянщині  тривають осінньо-польові роботи, заготівля зернових та плодових культур. Однак, не всі суб’єкти господарювання здійснюють діяльність з дотриманням норм чинного законодавства,  а саме, використовують найману працю без належного оформлення,  користуються земельними ділянками та нерухомістю без правовстановлюючих документів, займаються заготівлею сільськогосподарської продукції, надають послуги сільгосптехнікою без державної реєстрації, не ведуть облік придбаної продукції, виступаючи податковими агентами, а відтак, бюджет громади втрачає колосальні суми надходжень місцевих податків.

В рамкам операції «Урожай» 1 жовтня 2021 року начальником Кельменецького відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Чернівецькій області Альбіною Гладкою спільно з робочою групою, створеною  при Сокирянській територіальній громаді за участю міського голови Василя Козака та членів робочої групи   здійснено об’їзд населених пунктів – Романківці, Сербичани, Гвіздівці, Олексіївка, Михалкове та обстежено території заготівельників сільськогосподарської продукції.  

Здійснено аналіз кількості оброблюваних площ та залучених найманих працівників, зафіксовано в актах обстежень орієнтовні обсяги продукції, яка зберігається на складах для подальшого моніторингу її відображення у податкових деклараціях. Адже, є багато випадків, коли суб’єкти господарювання, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, продаючи сільгосппродукцію  відображають нульові доходи та не сплачують податки.

В черговий раз проведено роз’яснювальну роботу з громадянами, фізичними особами-підприємцями, а також керівниками фермерських господарств на предмет легалізації найманої праці та сплати податку на доходи фізичних осіб, правильності ведення обліку заготовленої сільськогосподарської продукції, обліку готівки, порядку розрахунків зі здавачами продукції, їх відображення в податковій звітності та утримання і перерахування до бюджету податків.

Також Альбіною Гладкою було наголошено на  питанні одноразового добровільного декларування. Податківець зазначила, що процедура декларування – абсолютно добровільна. Більше того, декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. По суті, податкова служба вірить декларанту на слово. Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Це –  фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, та фізичні особи – нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.  Задекларована інформація не може бути використана при проведенні планових перевірок або як докази у кримінальних  провадженнях тощо. Наголосила на тому, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі через електронний кабінет платника http://cabinet.tax.gov.ua