Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кіцманська ДПІ: Податківці продовжують роз'яснювати питання щодо податкової амністії

опубліковано 30 вересня 2021 о 13:45

«Гарячу лінію» щодо одноразового декларування активів фізичних осіб за участі начальника Кіцманської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Марусяк Наталії проведено вчора – 29 вересня 2021 року.

Під час проведення заходу 7 громадян отримали роз’яснення особливостей податкової амністії.

Відповідаючи на запитання посадовець робила акцент на термінах подання – роз’яснено, що з 01 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни мають право задекларувати свої активи, з яких не були сплачені податки і таким чином легалізувати їх.

Посадовець відзначала, що об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування є активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності, в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності і знаходяться на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. У декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування.

Також звернула увагу учасників на розмірах ставок та строках сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Зокрема, що ставки для оподаткування нерухомого майна, розташованого на території України: 5 відсотків – основна ставка; 6 відсотків – платник податків може обрати як альтернативу із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Щодо нерухомого майна, розташованого (зареєстрованого) за кордоном: 9 відсотків – основна ставка;11,5 відсотків – платник податків може обрати як альтернативу із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Також уточнила, що у разі подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації  у  періоді  з  01 вересня 2021 року по 01 березня 2022 року замість 9 відсотків застосовується ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у розмірі 7 відсотків. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотків зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Наталія Марусяк наголошувала, що подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

Декларація подається виключно в електронному вигляді з 01.09.2021р. до 01.09.2022р. через Електронний кабінет платника з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Довідка:

З інформацією щодо порядку декларування фізичними особами належних їм активів можна ознайомитись в банері «Одноразове добровільне декларування».