Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У форматі відкритого діалогу відбулася зустріч податківців зі  студентами Чернівецького торговельно-економічного інституту

опубліковано 10 квітня 2024 о 15:34

Сьогодні у Головному управління ДПС у Чернівецькій області відбулася зустріч з майбутніми платниками податків – студентами 3-4 курсу Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, що навчаються за спеціальністю «Облік і оподаткування» та «Фінанси, банківська справа та страхування». 
До участі у заході долучилися представники професорсько-викладацького складу інституту та громадськості.

Учасників засідання привітала в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька. У своєму виступі наголосила на важливості отримання ґрунтовних знань про податки для майбутніх фінансистів та бухгалтерів. Також закликала студентів брати активну участь під час засідання у дискусіях, отримувати відповіді на свої запитання, оскільки в майбутньому податкова служба може бути тісно пов’язана з їх обраною професією.

Також начальник податкового відомства поінформувала, що незважаючи на військовий стан, бізнес краю відповідально ставиться до виконання своїх податкових обов’язків, і це відображається позитивними показниками з надходження до бюджетів.

До учасників зібрання також звернувся Василь Кифяк - заступник директора з науково – методичної роботи, міжнародних зв’язків та інноваційного розвитку, який підтвердив, що співпраця з податківцями є важливою для навчального закладу у різних напрямках та наголосив, що такі заходи - це можливість для студентів всебічно дізнатися про діяльність податкових органів, добре орієнтуватися в новаціях діджиталізації сервісів та податкового законодавства. Маємо всіляко сприяти співпраці, оскільки ерудована та активна молодь – це запорука сумлінних платників.

Згідно з планом проведення заходу учасники ознайомилися з основами  цифровізації у сфері оподаткування. Про це йшлося у виступі заступника начальника управління податкових сервісів Марії Лукань.

 Виступаюча, презентувала тематичну інфографіку з роз’ясненням всіх функціональних можливостей електронних сервісів від ДПС.

Особливо наголошувала,  що використання електронних сервісів, зокрема електронного кабінету платника податків, має ряд переваг, а саме: відкритість, цілодобовий доступ до послуг, режим «без паперів», економія робочого часу платників податків, уникнення черг, конфіденційність інформації, оперативність обробки даних, автоматичне оновлення документів відповідно до діючого законодавства.

Також, вернула увагу на функціонал нових сервісів в мобільному застосунку «Моя податкова».

Наступною темою для обговорення під час засідання було визначено на особливостях кампанії декларування доходів громадянами у 2024 році. Основний акцент виступу начальника управління оподаткування фізичних осіб податкової служби області Володимира Петковича зосереджений на видах доходів, що підлягають декларуванню, термінах подання декларації про майновий стан і доходи.

Також під час зустрічі розглянули питання про право на отримання податкової знижки – як скласти декларацію, приклад розрахунків та які додаються документи стосовно витрат понесених на навчання у вищих навчальних закладах. Виступаючий зауважив, що податковий кредит на навчання - один з найпопулярніших видів податкового кредиту.  

Питання, що запропоновані податківцями для розгляду викликали жваву дискусію – варто звернути увагу, що найбільше студентів зацікавили переваги користування мобільним застосунком «Моя податкова», перспективи діджиталізації податкових послуг та порядок подання декларації на отримання податкової знижки. Крім того, присутні розпитували про «новації», такі як Податкова карта України та Онлайн навчання.

Майбутні професіонали фінансово-економічної сфери отримали компетентні відповіді на всі актуальні запитання з перших уст. 

Насамкінець резолюцію засідання «круглого столу» озвучила Алла Чорновол – завідувач кафедри фінансів обліку та оподаткування ЧТЕІ ДТЕУ.