Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальний тур: податківці вживають заходи протидії виплатам зарплати в «конвертах» та «тіньовій» зайнятості 

опубліковано 23 січня 2024 о 15:54

Сьогодні у приміщенні Новоселицької міської ради відбулася зустріч фахівців Головного управління ДПС у Чернівецькій області з представниками підприємництва регіону. 

Від податкової служби в заході взяли участь начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Петкович, начальник Новоселицької ДПІ Анжела Паскар, начальник Новоселицького відділу оподаткування фізичних осіб Іван Панчук.

 Від місцевої влади запрошена - Новоселицький міський голова Марія Нікорич, яка відкриваючи засідання у своєму виступі акцентувала на необхідності підвищення культури сплати податків та збільшення їх частки у власних доходах місцевих бюджетів, адже саме з них фінансуються заклади освіти, культури, охорони здоров’я, допомоги армії та різноманітні програми.

Для учасників заходу податківці підготували ґрунтовний аналіз діяльності бізнесу у вигляді інфографіки (рівень середньої заробітної плати у різних галузях та отриманих доходів, офіційна кількість найманих працівників, співставлення основних показників з показниками сусідніх областей), яку наглядно продемонстрував присутнім Володимир Петкович.
Посадовець під час презентації відмітив, що резерви зростання сплати податку на доходи фізичних осіб нерозривно пов’язані із забезпечення офіційного оформлення всіх найманих працівників та виплати їм адекватної заробітної плати – без застосування «конвертів» і закликав усіх дотримуватися норм законодавства.
Необхідно щиро подякувати тим хто сумлінно сплачує податки – продовжив начальник управління – разом з тим, незначна кількість найманих працівників та рівень заробітної плати, що пропонується в оголошеннях про вакансії, яка значно відрізняється від офіційно виплачуваної примушує вкотре нагадати, що навмисна несплата податків несе загрозу не тільки соціальній стабільності в суспільстві, але і національній безпеці в цілому. І тому податківців вимушені будуть реагувати – мораторій на проведення перевірок скасовано ще у грудні 2023 року.

Наприкінці засідання начальник Новоселицької ДПІ Анжела Паскар звернула увагу бізнесу на необхідності застосування РРО/ПРРО при здійсненні всіх готівкових операцій та відповідальності за такі порушення.

Також Іван Панчук ознайомив присутніх з нюансами деклараційної кампанії - 2024. Деталізував, які доходи підлягають декларуванню та в які терміни необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.