Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальний тур: про вплив детінізації бізнесу на фінансову  стійкість громади обговорили під час зустрічі податківців з бізнесом у Сокирянській міській раді 

опубліковано 19 січня 2024 о 13:53

18 січня у залі засідань Сокирянської міської ради відбулась зустріч підприємців громади із фахівцями Головного управління ДПС у Чернівецькій області: начальником управління оподаткування фізичних осіб Володимиром Петковичем, заступником начальника управління оподаткування фізичних осіб Андрієм Світовим, начальником Кельменецького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Оленою Сивак, начальником Кельменецького відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкових ризиків  Альбіною Гладкою. Участь у заході взяли Сокирянський міський голова Василь Козак, заступник міського голови Оксана Бабій, керівники профільних відділів міськради.

Під час зустрічі розглянули питання щодо збільшення надходжень податків до бюджетів за рахунок детінізації бізнесу.

Звертаючись до учасників зустрічі міський голова Василь Козак відзначав: «Сьогодні обов’язок кожного українця – це сплата податків. Кожен з нас повинен робити все на своєму місці, щоб ми перемогли ворога .Оскільки сплачені податки поповнюють не тільки місцевий бюджет, але й державний та обласний бюджети, значна частина коштів з яких сьогодні йде на підтримку української армії».

Основний доповідач начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Петкович опираючись на цифри аналізу продемонстрував інфографіку заробітної плати в розрізі галузей економіки у Сокирянській громаді та проаналізував сплату податків окремими представниками бізнесу – які декларують абсолютно неправдиві показники свої доходів – 100 – 200 гривень за день.

Також Володимир Петкович звернув увагу, що збільшити надходження до бюджету можливо за рахунок детінізації заробітної плати найманих працівників до середньої ринкової пропозиції, яка, за дослідженнями фахівців, становить сьогодні в залежності від галузі від 15 тис грн і більше (пропозиції на сайтах робота.ua, work.ua та телеграм каналах).

Основний меседж засідання – бізнес регіону закликали свідомо ставитися до виконання податкових зобов’язань, особливо під час війни.

Особливий акцент зустрічі, це зміцнення фінансових ресурсів за рахунок детінізації - під час виступів закликали бути нетерпимими до тих, хто офіційно не оформлює найманих працівників, виплачуєть заробітну плату в конвертах чи в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, ігнорують застосування РРО/ПРРО та фіскалізацію розрахунків та повідомляти про них відповідні контролюючі органи.

Звернули увагу податківці і на необхідність погашення заборгованості зі сплати податку на нерухомість, основні нюанси Деклараційної кампанії за 2023 рік та сплату мінімального податкового зобов’язання.