Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснювальний тур: резерви податкових надходжень та основні ризики при сплаті «зарплатних податків» обговорили з представниками бізнесу Кельменецької громади

опубліковано 19 січня 2024 о 11:11

18 січня 2024 року  начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області Володимир Петкович зустрічався з представниками бізнесу, які зареєстровані у Кельменецькій ДПІ.

В засіданні також взяли участь Перша заступниця начальника районної військової адміністрації Дністровського району Наталія Решетнік, заступник селищного голови Кельменецької селищної ради Станіслав Грубий та провідні фахівці податкового відомства.

Під час засідання інформували присутніх про необхідність забезпечення їх діяльності у правовому полі, зокрема повної легалізації найманої праці та детінізації розрахунків. Також роз’яснювали, що використання роботодавцями нелегальної робочої сили, або неоформлення трудових відносин з працівником, виплата зарплати в конвертах зменшує надходження податків не тільки до бюджету, а й на утримання ЗСУ.

Аналіз діяльності бізнесу регіону підтверджує, і на це Володимир Петкович звернув увагу учасників під час демонстрації інфографіки, що кількість найманих працівників у деяких роботодавців не відповідає задекларованим обсягам, а рівень середньої зарплати набагато нижчий від тих що пропонується на сайтах робота.ua, work.ua та телеграм каналах. А деякі підприємці, у сфері торгівлі, мінімізують свої доходи до найнижчої відмітки- 100 -200 грн в день, що є недопустимим.  

Дискусія про мотиви використання роботодавцями незадекларованої праці та виплат у конвертах – серед яких високі ставки зарплатних податків та ЄСВ та інші фактори була емоційною, але виступаючі переконливо роз’яснювали, для яких потреб необхідно сплачувати податки та дотримуватися норм законодавства: два роки війни і здобути перемогу без сплати податків неможливо.

Зважаючи на важливість питання, надходження ПДФО до місцевих бюджетів складають понад 60 відсотків усіх надходжень, озвучили план спільних дій, який має дати позитивний результат та спонукати до сумлінної сплати податків платників. Адже, своєчасна та повна сплата податків і зборів – це підтримка громади і держави.

Також, на зустрічі  йшлося про особливості застосування РРО/ПРРО та важливість видачі фіскальних чеків.

Окрему увагу приділили значенню отриманих податків від проведення кампанії декларування доходів громадянами за 2023 рік.