Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці провели робочу зустріч з роботодавцями Кіцманської територіальної громади

опубліковано 18 січня 2024 о 13:44

Працівники Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели виїздну робочу зустріч з  роботодавцями Кіцманської ТГ.

У заході взяли участь Володимир Петкович – начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Наталія Марусяк – начальник Кіцманської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області, заступника міського голови Кіцманської територіальної громади Юрій Косар, провідні фахівці податкової служби та роботодавці – юридичні та фізичні особи.

Звертаючись до учасників зустрічі, Володимир Петкович детально зупинився на важливому питанні – легалізації ринку праці. За його словами, сьогодні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин, вчасної виплати заробітної плати та  сплати податку на доходи фізичних осіб.

Під час виступу посадовець звернув увагу на незначну кількість найманих працівників та низьку заробітну плату у деяких суб’єктів господарювання. Також йшлося про приведення заробітної плати працівників до середньої ринкової пропозиції – виступаючий продемонстрував аналіз ринку вакансій.

Та наголосив, що обов’язок роботодавців – оформлення трудових відносин з найманими працівниками згідно з чинним законодавством України. Адже задекларована праця – це не лише збільшення надходжень до бюджету, це також – соціальний захист найманих працівників.

Наталія Марусяк нагадала присутнім, що при прийнятті нового працівника на роботу надсилається повідомлення, підписане власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою. Зазначене повідомлення надсилається до територіального органу Державної податкової служби за місцем обліку до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. 

Податківці акцентували, сьогодні в умовах війни, життєво необхідно надійно тримати  економічний фронт. Саме за рахунок податкових надходжень до бюджету фінансується оборона країни і соціальні виплати громадянам. Та наголосили на важливості дотримання вимог законодавства про працю.

Крім того, податківці поінформували про кампанію декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році. Розповіли, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, яка ставка застосовується при оподаткуванні доходів, які терміни подання декларації і терміни сплати нарахованого податку. 

Також звернули увагу на те, що громадяни можуть повернути собі частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати минулого податкового року, скориставшись правом на податкову знижку.