Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцевий бюджет: Буковинські податківці обговорили з представниками територіальних громад можливості збільшення податкових надходжень

опубліковано 13 листопада 2023 о 16:57

Сьогодні Начальник Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак  провів зустрічі з представниками 3 територіальних громад: Сторожинецької, Вікнянської, Лівинецької.

Від податкової служби участь у заходах також брали участь заступник начальника Микола Загарюк та начальники профільних управлінь.

Під час зустрічей йшлося про підвищення ролі податків та збільшення їх частки у власних доходах місцевих бюджетів.

Аналіз засвідчив, і на це Віталій Шпак звернув увагу присутніх, що за 10 місяців 2023 року місцеві бюджети отримали більше податків, ніж до війни, але нещодавно Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект, яким пропонується перенаправити податок на доходи фізичних осіб із забезпечення військових із місцевих до державного бюджету і відповідно маємо оцінити величину податкового розриву та обговорити шляхи його компенсації.
Не секрет, що на території кожної з громад є приховані резерви податкових надходжень і збільшення сплати податку на доходи фізичних осіб варто розглядати через призму заходів із забезпечення офіційного оформлення найманих працівників, залучення тіньових заробітних плат до оподаткування, роботи з роботодавцями, які виплачують заробітну плату в розмірі, нижчому за мінімальний, або ж мають заборгованість із виплати заробітної плати, а також своєчасній сплаті податку при отриманні доходів у вигляді орендної плати за земельні паї. Необхідно братися спільно за детінізацію цих неоподаткованих доходів– ви володієте такою інформацією хто не сплачує податки і відповідно повідомляйте про таких «тіньовиків» контролюючі органи, а податківці реагують у відповідності до норм ПКУ.

Надзвичайно дієвою була дискусія під час обговорення проблемних питань при залученні до оподаткування жителів громад - платників майнових податків, який включає податок на нерухоме майно, транспортний податок, плату за землю (складається із земельного податку та орендної плати за землю) та МПЗ. Виступаючі наголошували, що податок на майно має стати важливим інструментом наповнення місцевих бюджетів. 

Для позитивної динаміки сплати майнових податків найперше потребує значної уваги питання інвентаризації земельних ділянок та нерухомого майна, перегляд та встановлення адекватних ставок орендної плати за землю, податку на нерухоме майно та земельного податку.

Також йшлося про те, як можна залучати до оподаткування власників житлових та нежитлових будівель, яка не вводиться в експлуатацію впродовж багатьох років. 

Учасники засідання ознайомилися із переліками боржників та отримали роз’яснення про процедуру погашення боргів, особливий акцент податківців був на податкові борги до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян). Це пов’язано з тим, що громадяни можуть і не знати про ці борги, так як податкові вимоги на такі суми не надсилаються (не вручаються), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум не застосовується.

Узагальнюючи наслідки зустрічей Віталій Шпак відмітив, що фінансова стійкість кожної громади залежить від того як податківці з представниками громад ефективно втілять всі спільно напрацьовані шляхи детінізації.

Також, податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС (https://cv.tax.gov.ua/) висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів, а відповіді на  запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/.