Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За рахунок детінізації доходів необхідно збільшити частку податків у формуванні фінансових ресурсів територіальних громад 

опубліковано 09 листопада 2023 о 15:05

Про це йшлося під час проведення сьогоднішніх зустрічей у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області з представниками територіальних громад.

У заході взяли участь начальник податкової служби області Віталій Шпак, його заступник Микола Загарюк, керівники профільних управлінь податкової служби та представники 4 територіальних громад області: Глибоцької, Кельменецької, Новодністровської, Берегометської.

За словами Віталія Шпака основна мета цих зустрічей - виявити резерви та шляхи збільшення фінансової забезпеченості територіальних громад за рахунок сплати місцевих податків та зборів
Незважаючи на те що упродовж січня - жовтня 2023 року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло 5324,4 млн гривень податків та зборів, це перевищило показник аналогічного періоду 2022 року на 1011,8 млн грн  постає негайна потреба у зміцненні фінансових ресурсів органів місцевої влади, оскільки вчора Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект, яким пропонується перенаправити податок на доходи фізичних осіб із забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. 
Віталій Шпак під час засідань відмітив, що провівши аналіз податкових надходжень до місцевих бюджетів кожної із громад , для посилення фінансової спроможності територіальних громад варто звернути увагу на деякі проблемні питання, які присутні в кожній громаді.
Найперше – зменшення обсягу надходжень з податку на доходи фізичних осіб відбувається за рахунок зростання рівня тіньової зайнятості та оплати праці в конвертах. Також, не всі орендодавці майна та землі сплачують у повному обсязі податки. З огляду на такі факти необхідно спільно протидіяти – повідомляйте контролюючі органи про такі факти, щоб мати підстави для проведення фактичної перевірки.
Також виступаючі звертали увагу, що одним із важливих джерел надходжень до місцевих  бюджетів мають стати майнові податки. Необхідна співпраця податківців і представників тер громад, щоб залучити до сплати власників нерухомості та земельних ресурсів – встановлення під час інвентаризації списків неплатників і відповідне реагування.
Ще під час засідань зупинялися, на важливості погашення податкових боргів, особливо незначних сум, оскільки за наявності податкового боргу до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) податкові вимоги на такі суми не надсилаються (не вручаються), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу податківцями не застосовуються. 

Підсумовуючи, Віталій Шпак зробив акцент – наші дії з виявлення ризикових платників мають бути ефективними та дієвими, але найважливіше систематичними, щоб забезпечити створення належного життєвого середовища для населення громади.

Також, податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС (https://cv.tax.gov.ua/) висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів, а відповіді на  запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/