Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці обговорили з громадськими активістами негативні наслідки виплати тіньової зарплати та ведення нелегального бізнесу

опубліковано 15 лютого 2023 о 14:10

Вчора відбулось засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Серед учасників заходу, представник Громадської спілки «Палата аудиторів і бухгалтерів України» - Людмила Осачук; Голова Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Чернівецькій області – Ігор Мисевич; представник Громадської Організації Міжнародний «Антикримінальний альянс» - Сергій Казимірчик; представник Громадської організації «Рух українських патріотів»- Олександр Бордіженко, представник Громадської організації «Клуб підприємців Буковини» - Олександр Побережний, представник Громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Козацька обласна варта» - Іван Федорійчук.

До участі у засідання запрошені начальник податкової служби області – Віталій Шпак; заступник начальника – Наталія Чернівчан; начальник управління економічного аналізу - Тетяна Булавка.

Модератором заходу був голова Громадської ради Олександр Побережний.

У вступному слові Віталій Шпак розповів про нагальні питання діяльності податкової служби під час воєнного стану зазначивши, що команда податківців працює злагоджено на своєму економічному фронті, аби пришвидшити довгоочікувану перемогу. Кожен робочий день націлено на забезпечення надходжень до бюджету, попередження мінімізації та ухилень від сплати податків, вдосконалення надання адміністративних послуг.

Під час засідання начальник управління економічного аналізу Тетяна Булавка поінформувала членів Громадської Ради про сплату податків буковинцями у розрізі бюджетів, звернувши особливу увагу на наповнення місцевих бюджетів та проблемні питання.

Представники громадськості активно цікавилися усіма аспектами сплати податків під час військового стану – динамікою, кількістю платників, релокованими підприємствами, відшкодуванням ПДВ.

Але найдієвішою була дискусія про негативні наслідки виплати тіньових зарплат та ведення нелегального бізнесу.

За даними аналізу та особистих спостережень учасники прийшли до висновку, що досвід боротьби проти виплати зарплати «у конвертах» показує, що потенціал наповнення бюджету за допомогою виведення з тіні реальної зарплати ще дуже великий. 

Також, наполягали змінити риторику щодо відповідальності лише роботодавців на таку, що  людина, яка отримує зарплату «в конверті» несе точно таку ж відповідальність як той, хто її виплачує. Важливим визначили - небезпека зарплати у «конверті», як і тіньової зайнятості полягає не стільки у тому, що бюджет недоотримує кошти. Є ще моральний аспект - такі люди не сплачують військовий податок  і відповідно не беруть участь в утриманні ЗСУ, не сплачують ПДФО і не дають кошти бюджету тієї громади де проживають.

Учасники засідання були одностайні в  тому, що необхідно податківцям спільно з громадськими лідерами та ЗМІ продовжувати активно формувати громадську думку негативного сприйняття ухилення від сплати, використовуючи всі інформаційні площадки та наводити вагомі аргументи на захист своєї позиції.