Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці провели засідання за «круглим столом» з представниками Герцаївської ОТГ

опубліковано 31 січня 2023 о 09:31

Податківці провели засідання за «круглим столом» з представниками Герцаївської ОТГНачальник Герцаївської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Анатолій Гортопан провів засідання за «круглим столом» з старостами Герцаївської об’єднаної територіальної  громади на якому розповів про актуальні питання податкового законодавства.

Посадовець поінформував присутніх про запровадження мінімального податкового зобов’язання. Відтак, у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення.

Якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику, у кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар. Також, МПЗ не будуть сплачувати  власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба, суб’єкти господарювання обчислюють суму податку самостійно. 

Користуючись нагодою, Анатолій Гортопан розповів про щорічну кампанію декларування доходів громадян та наголосив на видах доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню.

Також нагадав про одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб, яке триватиме до 1 березня 2023 року. Посадовець детально розповів які об’єкти можна декларувати, як визначити суму одноразового збору та коли його необхідно сплачувати.

Окрім того, ознайомив учасників заходу з електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», за допомогою якого суб’єкти господарювання можуть подавати звітність та перевіряти стан розрахунків з бюджетом.