Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці під час зустрічі з громадськістю Кіцманської територіальної громади обговорили податкові новації

опубліковано 25 січня 2023 о 13:23

Зустріч  з громадськістю Кіцманської  ТГ  відбулась за участі начальника Кіцманського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Чернівецькій області Василя Федорюка.

Учасники зустрічі обговорили питання стану виконання бюджету громади за 2022 рік та пошуку резервів наповнення місцевого бюджету на 2023 рік, зокрема сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю, в тому числі погашення заборгованості, яка виникла в попередніх періодах.

Крім цього, посадовець ознайомив присутніх з новаціями податкового законодавства, зокрема щодо зміни розміру мінімальної заробітної плати з 01.01.2023 року, розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і, відповідно, зміни сум єдиного податку, які необхідно буде платити суб’єктам господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування (1 та 2 групи).

Також, розповів про запровадження мінімального податкового зобов’язання. Відтак, роз'яснив - мінімальне зобов’язання зі сплати податків, які необхідно сплатити платникам податків за користування або володіння сільгоспугіддями, і включає в себе податок на прибуток підприємств, ПДФО, військовий збір, єдиний та земельний податок.

Василь Федорюк нагадав присутнім, що з 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року та зазначив випадки, в яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим.

Звернув увагу, що для зручності  та спрощення процедури декларування доходів, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу платники податків можуть заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді.

Крім цього, повідомив про можливість до 1 березня п.р. скористатися правом на податкову амністію, тобто легалізувати активи, при придбанні яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі.