Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Кельменецької ДПІ під час зустрічей розтлумачили платникам податкові новації 2023

опубліковано 25 січня 2023 о 11:20

Враховуючі зміни податкового законодавства, які набувають чинності у 2023 році, фахівці Кельменецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели зустрічі з платниками щодо роз'яснення даних змін.

Відтак,  заступник начальника Кельменецького відділу податків і зборів з фізичних осіб Сніжана Ізраілек поінформували платників, що у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму збільшилися і розміри єдиного податку, які сплачують спрощенці 1 та 2 груп, а також збільшилася сума мінімального страхового внеску.

Зокрема, з 1 січня мінімальний ЄСВ за місяць дорівнює 1 474,00 грн (6 700 грн х 22%). Протягом 2023 року цей розмір не буде змінюватися, оскільки Держбюджетом не передбачено зміну МЗП. Для всіх підприємців діють єдині квартальні строки для сплати ЄСВ – до 20-го числа наступного за кварталом місяця.

Крім того розповіла про запровадження мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки сільськогосподарського призначення для суб’єктів господарювання та громадян.

Також податківець звернула увагу, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року та нагадала, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню.

Нагадала, що 1 березня 2023 року завершується  кампанія з одноразового декларування, під час якої громадяни мають можливість легалізувати активи при придбанні яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі та розповів, які активи підлягають декларуванню і які терміни сплати одноразового збору.

Фахівці Кельменецької ДПІ Окана Кушнір та Ельвіра Дворська роз’яснили платникам нюанси заповнення податкової звітності платниками єдиного податку та порядок подання податкової звітності в електронному вигляді через сервіс Е-кабінет.

Податківці акцентували, що  сервіс Державної податкової служби «Електронний кабінет» є безкоштовним, працює в режимі реального часу, забезпечує дистанційні комунікації з податковими органами цілодобово.