Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Діяльність бізнесу за новими правилами обговорили з Громадською Радою та представниками ТВ Асоціації платників податків

опубліковано 18 серпня 2023 о 13:28

Вчора відбулось спільне засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області та представників ТВ Асоціація платників податків України.

Серед учасників заходу, Голова Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Чернівецькій області – Ігор Мисевич; представник Громадської Організації Міжнародний «Антикримінальний альянс - Сергій Казимірчик; представник Громадської організації «Рух українських патріотів»- Олександр Бордіженко  та представники ТВ Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України».

До участі у засіданні запрошені начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак, заступник начальника – Наталія Чернівчан; заступник начальника – Микола Загарюк, начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький, начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Сергій Урбанчук.

У вступному слові Віталій Шпак поінформував членів Громадської Ради щодо набрання чинності Закону України 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який передбачає скасування більшості податкових пільг, які уряд надав українському бізнесу для його підтримки на початку повномасштабного вторгнення рф. Тож уже з 1 серпня практично всі суб’єкти господарювання перейшли на довоєнну систему оподаткування. Ці зміни позитивно вплинуть на надходження до бюджетів всіх рівнів, а отже забезпечить соціально-економічні потреби країни та посилить її обороноздатність.

Дані зміни в законодавстві потребують широкого обговорення та додаткових роз’яснень з представниками громадських організацій, бізнесу, власне норми даного закону й стали топ-темою діалогу.

Також Віталій Петрович поінформував учасників засідання про підсумки роботи служби області за сім місяців 2023 року Зазначивши, що буковинські платники від початку цього року заплатили 5 млрд 393,8 млн грн. податкових платежів. Плюс 1 млрд 135,4 млн грн до аналогічних надходжень минулого року. Темп росту надходжень становить 26,7 відсотків. 

До державного бюджету надійшло 1 млрд 814,6 млн грн, що на 358,9 млн грн, або на 24,7 відсотків більше ніж за такий період торік. До бюджетів територіальних громад сплачено 3 млрд 579,2 млн грн. Це на 776,4 млн грн, або на 27,7 відсотків ніж торік у січні - липні.

З презентаційними матеріалами щодо набрання чинності Закону України 30 червня 2023 року № 3219-IX виступив начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький. У своєму виступі Володимир Мудрицький наголосив, що платники податків, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі з використанням електронних засобів, незалежно від обраної системи оподаткування та форми власності (як юрособи, так і ФОП) зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО навіть під час воєнного стану.

На запитання учасників зустрічі щодо фінансових санкцій заступник начальника – Наталія Чернівчан зуважила про те, що від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, суб’єктів господарювання звільнено, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор тощо.

Також перед присутніми виступив начальник управління оподаткування фізичних осіб Сергій Урбанчук. Він розповів, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних та юридичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання. Роз'яснив порядок нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання. зазначивши, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

Сергій Урбанчук наголосив, що громадяни у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку такий платник податку має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних,  з наданням підтвердних документів.

Між учасниками зустрічі відбулась жвава дискусія щодо норм Законів України  № 1914 та  № 3219-IX. 

Разом з тим учасники заходу були одностайні в тому, що видача фіскального чеку при кожному розрахунку має стати звичною нормою для нашого бізнесу, а щодо сільськогосподарських угідь, то необхідність укладання договорів на оренду землі в рамках правого поля, вимога часу.

В заключному слові Віталій Шпак наголосив, що команда податківців працює злагоджено на своєму економічному фронті, аби пришвидшити довгоочікувану перемогу. Саме тому так потрібно доносити до платників необхідність працювати виключно в правовому полі, бути чесним перед собою та державою.

«Чесно сплачені податки сьогодні – це наша обороноздатність завтра» - наголосив Віталій Шпак.