Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

П Р О Т О К О Л № 3 проведення засідання робочої групи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області

опубліковано 18 серпня 2023 о 12:07

П Р О Т О К О Л   № 3

проведення засідання робочої групи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області 

Дата та час проведення: 22 червня 2023р, 15 год. 00 хв.

Місце проведення: м.Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, зал засідань

Початок: 15.00

Головуючий: Голова Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Чернівецькій області – Ігор Мисевич. 

Присутні: Представники інститутів громадянського суспільства: представник Громадської Організації Міжнародний «Антикримінальний альянс - Сергій Казимірчик; представник Громадської організації «Рух українських патріотів»- Олександр Бордіженко; представник Громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Козацька обласна варта» Федорійчук Іван Іванович, Бережнюк Михайло Тимофійович Місцевий осередок громадської організації «Всеукраїнська Асоціація Ветеранів ДПС» Чернівецької області та представники ТВ Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України».

Представники ГУ ДПС в області: начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак, заступник начальника – Наталія Чернівчан; заступник начальника – Микола Загарюк, начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький, начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Сергій Урбанчук, Ткачук Г.І. – в.о. завідувача сектору інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Чернівецькій області, секретар Громадської ради.

Кворум є.

Порядок денний:

1.Відкриття засідання

2.Вступне слово

3 Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних та юридичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, нарахування мінімального податкового зобов’язання

4. Інформування щодо поновлення документальних перевірок та відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» згідно Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»

5.Різне

З питання 1-го порядку денного:

ВИСТУПИВ: Ігор Мисевич, який поінформував присутніх про наявність кворуму та запропонував розпочати засідання Громадської ради.

ВИРІШИЛИ: розпочати засідання Громадської ради («ЗА» – одноголосно).

ВИСТУПИВ: Ігор Мисевич, який озвучив порядок денний засідання Громадської ради, запропонував затвердити його та розпочати розгляд питань порядку денного.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Громадської ради, розпочати розгляд питань порядку денного («ЗА» – одноголосно).

Голосували за запропонований порядок денний: «За» – одноголосно.  

З питання 2-го порядку денного:

Надано слово начальнику ГУ ДПС у Чернівецькій області Віталію Шпаку. Віталій Шпак поінформував про імплементацію положень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». 
Зокрема визначення та сплата до бюджету мінімального податкового зобов’язання юридичними особами та фізичним особам – власникам (орендарям) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, у цьому році ці нарахування здійснюються вперше, «відновлення» довоєнних податкових норм, щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування. Очільник відомства акцентував, що мова йде насамперед не про збільшення податкового навантаження на бізнес, а лише про повернення на довоєнну систему оподаткування – саме це і є основним меседжем Закону, який необхідно донести до усіх суб’єктів господарювання. Податкова служба використовує виключно ризикорієнтовний підхід до організації та здійснення контрольно-перевірочних заходів та не проводить безпідставних перевірок платників податків.

Також Віталій Петрович поінформував учасників засідання про підсумки роботи служби області за за сім місяців 2023 року. Буковинські платники від початку цього року заплатили 5 млрд 393,8 млн грн. податкових платежів. Плюс 1 млрд 135,4 млн грн до аналогічних надходжень минулого року. Темп росту надходжень становить 26,7 відсотків. 

До державного бюджету надійшло 1 млрд 814,6 млн грн, що на 358,9 млн грн, або на 24,7 відсотків більше ніж за такий період торік. До бюджетів територіальних громад сплачено 3 млрд 579,2 млн грн. Це на 776,4 млн грн, або на 27,7 відсотків ніж торік у січні - липні.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування надійшло  3 млрд 411,9 млн грн , що на 567,7 млн грн, або на 20 відсотків більше, ніж за сім місяців 2022 року.

З питання 3-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: начальника управління оподаткування фізичних осіб Сергій Урбанчук, який поінформувв членів Громадської Ради щодо Він розповів, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних та юридичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов’язання. Розповів про порядок нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання. зазначивши, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.

 

Представники громадськості активно цікавилися усіма аспектами сплати податків під час військового стану – динамікою, кількістю платників, релокованими підприємствами, надходженням ПДФО, відновленням перевірок і застосуванням РРО.

 
ВИРІШИЛИ: взяти до уваги інформацію Сергія Урбанчука («ЗА» – одноголосно).
З питання 4-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Володимира Мудрицького, який виступив з презентаційними матеріалами щодо набрання чинності Закону України 30 червня 2023 року № 3219-IX. У своєму виступі Володимир Мудрицький наголосив, що платники податків, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі з використанням електронних засобів, незалежно від обраної системи оподаткування та форми власності (як юрособи, так і ФОП) зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО навіть під час воєнного стану. 

ВИРІШИЛИ: взяти до уваги інформацію Володимира Мудрицького. 

З питання 5-го порядку денного:

При обговоренні податкових змін учасники зустрічі цікавились застосуванням фінансових санкцій за порушення податкового законодавства. На запитання відповідала  заступник начальника – Наталія Чернівчан, яка зауважила, що від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, суб’єктів господарювання звільнено, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор тощо.

Ігор Мисевич підводячи підсумки, щодо дискусії членів Громадської Ради, зауважив, що в умовах війни представникам бізнесу необхідно бути сумлінними і своєчасно виконувати свої податкові обов’язки. Сьогодні особливо важливим є питання наповнення бюджету задля підтримки економіки країни та ЗСУ.

ВИРІШИЛИ: взяти до уваги інформацію Ігора Мисевича

 

Голова зборів                                                                            Ігор МИСЕВИЧ