Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

П Р О Т О К О Л   № 2 проведення засідання робочої групи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області 

опубліковано 23 червня 2023 о 08:55

Дата та час проведення: 22 червня 2023р, 15 год. 00 хв.

Місце проведення: м.Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, зал засідань

Початок: 15.00

Головуючий: Олександр Побережний – голова Громадської ради (представник Громадської організації «Клуб підприємців Буковини»). 

Присутні: Представники інститутів громадянського суспільства: представник Громадської спілки «Палата аудиторів і бухгалтерів України - Людмила Осачук; представник Громадської Організації Міжнародний «Антикримінальний альянс - Сергій Казимірчик; представник Громадської організації «Рух українських патріотів»- Олександр Бордіженко; представник Громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Козацька обласна варта» Федорійчук Іван Іванович.

Представники ГУ ДПС в області: Шпак В.П. - начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Чернівчан Н.В. – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Світовий А.І. – заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Коцим’юк М.М. – завідувач сектору інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Чернівецькій області, секретар Громадської ради.

Кворум є.

Порядок денний:

1.Відкриття засідання

2.Вступне слово

3 Підсумки проведення Деклараційної кампанії - 2023 року 

4. Дискусія учасників засідання

5.Різне

З питання 1-го порядку денного:

ВИСТУПИВ: Олександр Побережний, який поінформував присутніх про наявність та запропонував розпочати засідання Громадської ради.

ВИРІШИЛИ: розпочати засідання Громадської ради («ЗА» – одноголосно).

ВИСТУПИВ: Олександр Побережний, який озвучив порядок денний засідання Громадської ради, запропонував затвердити його та розпочати розгляд питань порядку денного.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Громадської ради, розпочати розгляд питань порядку денного («ЗА» – одноголосно).

ГОЛОСУВАЛИ ЗА ЗАПРОПОНОВАНИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

«За» – одноголосно.  

З питання 2-го порядку денного:

Надано слово начальнику ГУ ДПС у Чернівецькій області Віталію Шпаку. Віталій Шпак поінформував про нагальні питання діяльності податкової служби під час воєнного стану зазначивши, що команда працює злагоджено на своєму фронті, аби пришвидшити довгоочікувану перемогу. Кожен робочий день націлено на забезпечення надходжень до бюджету, попередження мінімізації та ухилень від сплати податків, вдосконалення надання адміністративних послуг.

Крім того очільник відомства зауважив, що таке ганебне явище як «заробітна плата в конвертах» можна подолати  тільки за допомогою громадськості.

Віталій Шпак у своєму вступному слові акцентував , що одне із найважливіших завдань  – несплата податків має негативно сприйматися не тільки податківцями, але й суспільством. Тоді і тіньова економіка сама щезне – бо громадянська позиція це рушійна сила. 

Також Віталій Петрович поінформував учасників засідання про підсумки роботи служби області за п’ять місяців 2023 року та перспективи виконання червневих показників. Зазначивши, що буковинські платники від початку цього року заплатили понад 3 млрд 740,4 млн грн податкових платежів. Плюс 880,3 млн грн до аналогічних надходжень минулого року. Темп росту надходжень становить 30,8 відсотків. Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування надійшло та 2 млрд 282,4 млн грн , що на 411,4 млн грн, або на 22,0 відсотки більше, ніж за п’ять місяців 2022 року.

З питання 3-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: Андрія Світового, який поінформувв членів Громадської Ради щодо підсумків Деклараційної кампанії – 2023 року. Андрій Світовий детально проаналізував підсумки декларування доходів буковинцями, звернув увагу на проблемні питання 

Крім того, зауважив що станом на 1 червня 2023 року правом на отримання податкової знижки скористалось 1325 громадян області. Загальна задекларована сума до повернення становить понад 5,5 млн. грн.

Найчастіше підставою для отримання податкової знижки жителів краю є витрати на навчання. Так, понад 92 відсотки декларантів, а це 1219 осіб заявили про витрати на здобуття освіти. Сплата страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя дала право на повернення податку 93 декларантам.

За наслідками перерахунків громадяни вже отримали 4,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

Представники громадськості активно цікавилися усіма аспектами сплати податків під час військового стану – динамікою, кількістю платників, релокованими підприємствами, надходженням ПДФО, відновленням перевірок і застосуванням РРО. 

ВИРІШИЛИ: 
1) взяти до уваги інформацію Андрія Світового («ЗА» – одноголосно).
З питання 4-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Олександра Побережного який підводячи підсумки, щодо дискусії членів Громадської Ради, зауважив, що в умовах війни представникам бізнесу необхідно бути сумлінними і своєчасно виконувати свої податкові обов’язки. Сьогодні особливо важливим є питання наповнення бюджету задля підтримки економіки країни та ЗСУ.

Крім того досвід боротьби проти виплати зарплати «у конвертах» показує, що потенціал наповнення бюджету за допомогою виведення з тіні реальної зарплати ще дуже великий. 

Також, необхідно змінити риторику щодо відповідальності лише роботодавців на таку, що  людина, яка отримує зарплату «в конверті» несе точно таку ж відповідальність як той, хто її виплачує. Важливим визначили - небезпека зарплати у «конверті», як і тіньової зайнятості полягає не стільки у тому, що бюджет недоотримує кошти. Є ще моральний аспект - такі люди не сплачують військовий податок  і відповідно не беруть участь в утриманні ЗСУ, не сплачують ПДФО і не дають кошти бюджету тієї громади де проживають.

ВИРІШИЛИ: взяти до уваги інформацію Олександра Побережного

З питання 5-го порядку денного:

Учасники засідання були одностайні в  тому, що необхідно податківцям спільно з громадськими лідерами та ЗМІ продовжувати активно формувати громадську думку негативного сприйняття ухилення від сплати, використовуючи всі інформаційні площадки та наводити вагомі аргументи на захист своєї позиції.

 

Голова зборів                                                                            Олександр ПОБЕРЕЖНИЙ